Appelplaatkoek met havermout

Appelplaatkoek met havermout

En dan is het ineens toch weer flink herfst, veel (teveel) regen, wind, kou, tijd om te bakken dus……maar wat dan. Meneer en mevrouw Proeven bakken niet bepaald op Heel Holland Bakt niveau, wij zijn van de eenvoudige baksels. Vandaag dus appelplaatkoek met havermout, lijkt het door de havermout toch nog een beetje “gezond”.

Ingrediënten:

  • 330 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 330 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • 160 gram havermoutvlokken;
  • 260 gram margarine;
  • 2 grote appels;
  • 2 eetlepels vanillesuiker;
  • flinke snuf kaneel;
  • 55 gram amandelschaafsel.

Bereidingswijze:

Schil de appels en haal het klokhuis eruit, snij (of liever schaaf) flinterdunne plakjes, bewaar de plakjes in water met citroensap.

Smelt de margarine in een pannetje, let op dat de boter niet kleurt. Meng in een grote kom het bakmeel en de basterd- en vanillesuiker, voeg de havermout toe en meng dit door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en mix dit met de mixer met deeghaken tot het goed gemengd en vlokkerig is. Neem een laag bakblik of de plaat uit de oven, leg hier een stuk bakpapier op, dan kun je later je plaatkoek uit het blik tillen.

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht, heb je geen hetelucht kies dan voor boven en onderwarmte.

De helft van je havermoutmengsel gaat op de bodem van het bakblik, druk dit goed aan. Droog je appelstukjes af en verdeel deze over de bodem, hierover gaat het amandelschaafsel, als laatste verdeel je het resterende havermoutmengsel over de bovenkant. Beetje aandrukken en in (ongeveer) 30 minuten gaar en bruin bakken. Snij de plaatkoek meteen als deze uit de oven komt, dan is deze nog zacht.


Bereidingstijd: 1 uur
Bereiding: bakken
Type: gebak

Appelplaatkoek met havermout

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Appelplaatkoek met havermout
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

vijf + een =