Gado Gado

Een keertje zelf Gado Gado (oftewel groentesalade met pindasaus) maken stond al een poosje op de lijst maar dit recept heeft 2 grote nadelen. Eerlijk is eerlijk, het is echt veel werk om alle groenten, tahoe en eieren schoon te maken en te blancheren, frituren of koken en het volgende nadeel is dat het maken van een kleine hoeveelheid bijna onmogelijk blijkt. Maarja, daar staat tegenover dat het wel heel lekker is dus aan de slag dan maar……….

Na de Facebook post van meneer Proeven werd er onmiddellijk gekriebeld of het nou Indonesisch of Surinaams was, even googelen leert het volgende: Gadogado (Indonesisch: Gado-gado) is een Indonesisch groentegerecht, dat in Nederland en Suriname vooral bekend is als gerecht van het Chinees-Indisch restaurant. Strijd onbeslist dus…….

Ons recept is losjes gebaseerd op het recept van Jeff Keasberry maar zoals altijd geldt dat je lekker zelf mag weten wat je erin doet, wij hebben de aardappel weggelaten die je in sommige recepten ziet en als je zelf een hekel hebt aan bepaalde groenten doe je die er natuurlijk niet in.

Begin met het opzetten van de lontong, dit is kleefrijst die je in de toko koopt in zakjes. Je neemt zo’n zakje (1 is zat voor 2 personen) en doet die in kokend water, dit duurt echt zeker 1,5 uur, dan moet dit nog afkoelen en in blokjes gesneden.

Het volgende recept is voor 2 tot 3 personen.

Voor de Pindasaus

Ingrediënten:

  • 1 ui of een paar sjalotten;
  • 1 teentje knoflook;
  • 1,5 theelepel sambal oelek;
  • 2 theelepels trassi (garnalenpasta) opgelost in beetje water;
  • 4 eetlepels pindakaas;
  • 1 eetlepel suiker of stukje goelah djawa;
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze:

Neem een (koeken) pan met dikke bodem. Bak je uitjes/sjalotten in de olie, voeg later de knoflook toe (ik blijf het zeggen hoor, verbrande knoflook is smerig), voeg de sambal en opgeloste trassi toe. Blijf goed roeren en voeg de pindakaas toe en hierna het citroensap. Goed blijven roeren en op smaak brengen met de goelah djawa of suiker en zout. Voeg water toe als de saus te dik wordt maar maak hem niet te dun. Zet apart, je kunt de saus later weer opwarmen.

Voor de Salade

Ingrediënten:

  • beetje spitskool of witte kool;
  • 100 gram sperziebonen;
  • 100 gram spinazie;
  • 100 gram taugé;
  • 2 eieren, hardgekookt;
  • 1/2 pak tofoe;
  • 1/2 komkommer;
  • gebakken uitjes naar smaak (uit potje);
  • kroepoek.

Bereidingswijze:

Maak de kool en de boontjes schoon en snijdt in mooie stukjes, zet een flinke pan met kokend water op het vuur, voeg zout toe en zorg dat je een bak (afwasteil o.i.d.) met koud water klaar hebt staan om de groenten te “laten schrikken”. Blancheer de boontjes, kool, spinazie en taugé tot ze beetgaar en knapperig zijn. Wel per soort blancheren en wachten tot je water weer kookt voordat je een andere soort erin doet. Na het koken laten schrikken en laten uitlekken, zet apart. Frituur de blokjes tofoe in een frituurpan (160 graden) en laat uitlekken op keukenpapier.

Het afmaken is simpel,  verwarm de saus, neem een mooie schaal, leg alle groenten erop, daarbovenop de tofoe en het ei (in plakjes), schepje saus erover (iet verzuipen, geef liever de saus er los bij), verkruimelde kroepoek en gebakken uitjes naar smaak als laatste. Serveren met de lontong of witte rijst. Selamat makan (of njang swietie) !


Bereidingstijd: 2 uur
Land: Indonesie

Gado Gado

gado-gado-01-klaar

Summary
recipe image
Recipe Name
Gado Gado
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

vijftien − twaalf =