nasi goreng

Nasi Goreng

Nasi Goreng eten wij regelmatig bij diverse Indonesische gerechten. Het is de basis van onze Indonesische rijsttafel.
Wij noemen dit recept heel oneerbiedig..  “Nasi prut“.
Nasi prut… hoor ik je denken, wat is dat nou voor een naam voor iets wat je eet…

Uitleg: Dit recept leent zich uitstekend om het in porties in te vriezen zodat wanneer je zin hebt in nasi goreng je alleen maar de “prut” hoeft te ontdooien… makkelijk toch ?. De prut is dan het hele recept maar zonder de rijst.
Een kwestie van rijst koken, prut erbij, goed opwarmen en klaar.. ideaal. Je hebt dan meer tijd om de andere gerechten voor je rijsttafel te maken.

Onderstaand recept is redelijk groot maar is dan ook 6x prut voor nasi goreng a 2 tot 4 personen.

Ingredienten:

  • 1200 g hamlappen in kleine dobbelsteentjes gesneden
  • 300 g magere spekblokjes
  • 3 el sambal (basis sambal zoals oelek)
  • 12 el ketjap asin
  • 6 uien gesnipperd
  • 1200 g prei in ringen
  • 450 g verse soepgroente
  • 1200 g rijst
  • 2 tl ketoembar (koriander)
  • 1.5 tl gemalen laos of en 1 cm verse fijn gesneden.
  • 1.5 tl koenjit of kurkuma
  • 1 tl gemalen djahé (gemberwortel)
  • flinke scheut neutrale olie (zonnebloem, arachide)
  • 9 tenen knoflook fijn gesneden
  • 6 tl suiker
  • zout naar smaak

Bereidingswijze:

Meng het vlees met de sambal, de helft van de ketjap, de knoflook, zout, de suiker en de specerijen. Laat dit minimaal een 30 minuten marineren.

Bak de spekjes in een braadpan en als ze knapperig zijn doe je de uien erbij. Lekker aanbakken.
Als dit allemaal goed gaar is doe jet het vlees ook in de pan. Breng op smaak met de rest van de ketjap.
Voeg de prei en de soepgroente toe en bak alles zeker 20 minuten mee. Doe dit in kleine porties zodat je pan niet ineens enorm afkoelt.

Het geheel regelmatig  goed om scheppen.
Op dit punt laten wij het geheel afkoelen en verdelen het in porties om in te vriezen zodat we een basis hebben voor nog een aantal keer nasi. We dan hoeven we alleen nog maar rijst te koken.

Om het af te maken:
Kook de rijst en roer dit door het mengsel heen en bak het ongeveer 10 minuten tot het warm is.

Heerlijk samen met bijvoorbeeld sate en/of sambal goreng telor, maar eigenlijk ieder ander Indonesisch gerecht.
Gebakken uitjes en wat atjar erop en klaar is kees.
Selamat makan…

En niet vergeten, nooit husselen en zeker niet prakken.

Bereidingstijd: 40 minuten
Voor: 6 x prut a 2 tot 4 personen
Keuken: Indonesisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *