Paté met kip en eend

Paté met kip en eend

Paté, dat klinkt altijd sjiek en heeft een vage zweem van ellenlange picknicks tijdens de vakantie op het Franse platteland….Weten we het nog ??? Nouja, we moeten nog even door lockdownen met z’n allen, dus tijd genoeg om te kijken of het volgende recept lukt.

Ingredienten:

 • 1 kilo kipdijfilet, wij nemen scharrel maar als de portemonnee dat niet toelaat neem je gewone;
 • 2 eieren;
 • paar takjes verse dragon (alleen de blaadjes), heb je geen vers neem je uit een potje;
 • 50 milliliter rode port (wil of mag je niet drinken is appelazijn of granaatappelsap een redelijke vervanger);
 • zout;
 • 150 gram katenspek;
 • 75 gram pistachenoten;
 • 1 eendenborstfilet;
 • 100 gram zongedroogde tomaten;
 • nodig: keukenmachine, cakevorm of paté vorm, (eventueel) braadslee/diepe ovenschaal waar je cakeblik inpast.
Paté met kip en eend
Paté met kip en eend

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet klein en pureer deze in de keukenmachine totdat je een stevige vleesbal hebt die je zo kunt oppakken (fijner dan gehakt), maak dit op smaak met 2 theelepels zout, de port en de dragonblaadjes. Kneed de eieren erdoor. Haal het vel van de eendenborst af en snijd in reepjes. Maak je cakeblik of paté vorm klaar, dit doe je door het blik te bekleden met de plakjes katenspek. Je legt deze als dakpannen over elkaar, en laat ongeveer de een/derde van een plakje over de rand van het blik hangen, aan de kopse kanten ook een plakje. Het wordt de buitenste schil van je paté dus het loont wel om netjes te werken. Neem een kwart van je gemalen kip en spreid dit voorzichtig over de bodem van de vorm uit, verdeel daar de pistachenoten over (niet hakken gewoon heel laten), weer een kwart van je kipmengsel, daarop de reepjes eend, weer een kwart kipmengsel, een laagje zongedroogde tomaten en de rest van de kip. Vouw voorzichtig de overhangende plakjes spek over de paté. Sluit je paté vorm, als je met een cakeblik werkt kun je eventueel iets zwaars en ovenbestendigs (bijvoorbeeld een schone baksteen in aluminiumfolie gewikkeld) nemen en dit op de paté leggen, vind je dat teveel gedoe laat je dat achterwege.

Wij hebben de paté in de lagedruk stoomoven gegaard, op 100 graden en dan 85 minuten en daarna 30 minuten afkoelen in de stoomoven, eruit halen en verder laten afkoelen Wel even je vorm afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat al het stoomvocht in de paté komt. Heb je geen stoomoven zet je je gewone oven op 150 graden, de vorm met paté zet je in een ovenschaal die je voor de helft vult met warm water, dit gaat het makkelijkst in de oven met een maatbeker ofzo. Dit moet ongeveer een uurtje, je ruikt vanzelf wanneer het gaar is. Na dat uurtje laat je de paté afkoelen, kijk zelf maar even of je hem meteen uit de oven haalt (heet water !) of dat je de deur van de oven eerst op een kiertje zet met bijvoorbeeld een houten lepel.

In beide gevallen geldt, je kunt pas snijden als de paté helemaal is afgekoeld. Is het EINDELIJK zover snijd je een mooie dikke plak (wij haalden er 12 plakken uit) en serveer je met iets van tafelzuur zoals augurken of zilveruitjes.

Door het ontbreken van kleurstoffen en conserveermiddelen wordt de paté snel lelijk, je kunt hem niet mooi een half uurtje op tafel zetten. Dus per persoon snijden en serveren. Je kunt hem nog een paar dagen in de koelkast bewaren of gewikkeld in bakpapier invriezen

Bereidingstijd: 2,5 uur
Personen: 10-12

Paté met kip en eend

 • Paté met kip en eend
 • Paté met kip en eend
 • Paté met kip en eend
 • Paté met kip en eend
 • Paté met kip en eend
Samenvatting
Receptnaam
Paté met kip en eend
Gepubliceerd op
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *