Mostarda
Gebruiken ze in Italie eigenlijk wel mosterd. Bijzonder weinig eigenlijk. Er is wel een heel oud (bij) gerecht genaamd Mostarda. De eerste vermeldingen van dit recept stammen al uit de 5e eeuw. De meest bekende is Mostarda di Cremona naar de gelijknamig stad in Lombardije.
Mostarda kan je het best vegelijken met een chutney. Alleen dan gemaakt met mosterdpoeder , suiker en azijn. Dit resulteerd in een scherpe en tegelijk zoete smaak. Je kan hier eigenlijk alle soorten fruit voor gebruiken, je moet alleen tijdens het bereiden rekening houden met de zachtheid van het fruit.
Traditioneel word het in de herfst gegeten bij gekookt vlees omdat een paar eeuwen terug toen het meeste fruit verkregen kon worden. Tegenwoordig kunnen we natuurlijk altijd aan goed fruit komen en maakt het niet meer uit. In onderstaande tabel heb je een beetje een richtlijn welke mostarda waar het best bij past.
Type Mostarda:
- Gemengd fruit : koud gekookt vlees, zachte en gerijpte kazen.
- Appelen en peren : koud gekookt vlees, plattekaas, vanille ijscrème.
- Citrus : Ricotta, Mascarpone, zwarte chocolade.
- Vijgen : Gorgonzola, Roquefort, Blue stilton.
- Ajuintjes : soepvlees, Gruyère, foi gras, wildpaté.
- Krieken : gekookt vlees, Ricotta, vanille ijs.
Ananas : koud gekookt vlees, kip met curry, Pecorino Romano.
Het recept hieronder is de mostarda di cremola rapido (op snelle wijze).
Ingrediënten:
- 500 gr verschillende vruchten , geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 200 gr suiker
- 4 dl water
- 1 1/2 el mosterdpoeder
- 150 ml witte wijnazijn
Bereidingswijze:
Los de suiker op in een grote pan met 4 dl kokend water. Voeg dan blokjes van het harde fruit toe en laat dit 20 minuten koken op laag vuur.
Voeg dan minder hard fruit toe en laat 10 minuten zacht koken. Iedere 10 minuten voeg je steeds zachter fruit toe todat alles op is.
Dan laat je dit alles nog 10 minuten zachtjes koken. Het suikerwater is nu behoorlijk ingekookt en het fruit zacht, maar nog heel. Voorzichtig het suikerwater afgieten en apart houden.
Kook 150 ml witte wijnazijn en los er anderhalve eetlepel mosterdpoeder in op. Laat een beetje afkoelen en giet over de vruchten. Laat een uurtje staan en proef dan of het goed smaakt. Is het te zuur, voeg dan wat van het ingekookte suikerwater toe.
Als het naar je zin is kan je het in goed schoongemaakte potten doen en buiten de koelkast zeker een 1/2 jaar bewaren. Geopend in de koelkast bewaren en dan is het nog enkele weken houdbaar.
Geef een reactie