Cakerol met verse aarbeien en mascarpone
Je kent het wel.. zo’n mooie rol met verse aardbeien,chocolade of iets anders. Het is een beetje old school gebak, maar eigenlijk sla je nooit de plank mis als je met een cakerol aankomt. Dit heerlijk stukje gebak raakt nooit uit de mode.
In Nederland is deze ook bekend als de Zwitserse rol. Wij maken de (Zwitserse) cakerol met verse aarbeien en mascarpone.
Het allermooiste is eigenlijk dat het er ingewikkeld uitziet maar echt bijzonder eenvoudig en snel te maken is.
Ingredienten:
- 4 eieren
- 100 g suiker
- 1 el diksap (limonadesiroop)
- 100 g gezeefde bloem
- 125 g aardbeien (een bakje is meestal 250 g)
- 250 g mascarpone of andere zachte roomkaas
- 2 el honing
- poedersuiker voor de garnering
Bereidingswijze:
De oven vast laten voorverwarmen op 175 °C (boven/onderwarmte). De eieren spitsen.
Klop met een garde het eigeel een beetje schuimig, voeg de suiker en het diksap toe. Schuimig is dat het eigeel wat lichter en luchtiger word.
Klop het eiwit stijf met een mespuntje zout. Zorg ervoor dat de kom waarin je het eiwit klopt brandschoon en vetvrij is. Het gaat je anders nooit lukken om het stijf te kloppen.
Gebruik een beetje keuken of natuurazijn om je kom vetvrij te maken en daarna met water afspoelen. Het eiwit is stijf als er pieken in komen en je in feite de kom met eiwit en al op zijn kop kan houden.
Roer de bloem door het eigeel-mengsel en spatel voorzichtig het eiwit erdoor. Let op… niet met een garde, je klopt dan namelijk de lucht weer uit het eiwit en dat heb je juist nodig om een luchtige cake te maken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met een 2-3 cm dikke plak van het beslag. Probeer de plak een beetje vierkant te maken. Dat hoef je deze niet bij te snijden voordat je gaat oprollen.
Bak de cake plak in 15 minuten midden in de oven goudbruin. Laat de cake na het bakken minstens 1 uur goed afkoelen. Als je dat niet doet is de kans dat het scheurt met oprollen veel groter.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd eventueel de witte harde kernen eruit.
Pureer de helft van de aardbeien met de staafmixer of in de keukenmachine en schep dit door de mascarpone of roomkaas. Schep daarna de honing erdoor.
Bestrijk de plak cake met het mascarpone-mengsel, verdeel de rest van de aardbeien erover. De aardbeien wel in mooie stukken snijden die een beetje qua grootte gelijk zijn aan elkaar.
Rol het gebak voorzichtig op. Het gaat makkelijk als je een stukje bakpapier onder de plak legt en hiermee oprolt.
Voor het serveren bestrooi je de rol met poedersuiker.
Bereidingstijd: 100 minuten
Bereiding: Bakken
Type: Gebak
Seizoen: Alle
Geef een reactie