Cranberry Likeur
Een paar jaar geleden het kookboek de smaak van December gekregen. Daar staan een flink aantal van die echte feestmaand recepten in, maar 1 steekt er voor ons met kop en schouders bovenuit.
De Cranberry Likeur. Wat een top drankje, heerlijk voor bij de koffie of als Kir in een glas mousserende witte wijn .. HEERLIJK!!
Het heeft enige tijd nodig om te rijpen zeg maar, maar dan heb je ook wat. Gewoon een kwestie van plannen.
Wij maken normaliter de dubbele portie van onderstaand recept omdat we deze ook regelmatig als kerstkadootje doen als we op vistie gaan rond de kerst. Gewoon een leuk klein likeurflesje vullen en er een lekkere fles bubbels bij doen.
In ons geval is dat meestal een fles “Ome Hans”. Ik zal niet uitweiden wat een fles Ome Hans is. Dat is op een “need to know basis” en al jaren een familie geheim 👿
Anyways.. hier het recept.
Ingrediënten:
- 450 gr. cranberry`s
- 2 mandarijnen schoongeboend
- 500 gr suiker
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 500 ml goede wodka (geen goedkope troep want dat proef je echt)
Bereidingswijze:
Cranberry`s wassen en in een keukenmachine grof hakken. Met een scherp mesje of cesteur dunne reepjes van de mandarijn snijden.
Mandarijnen halveren en uitpersen.
Gehakte cranberry`s met mandarijnschilletjes,en sap en suiker in grote pot doen.
Wodka erover schenkenen de pot afsluiten.
De pot met cranberry`s drie weken op een donkere plaats zetten. De pot iedere dag twee keer schuddn
Een vergiet bekleden met stuk kaasdoekof een dubbele laag keukenpapier en het vergiet boven een ruime kom hangen. de cranberry-wodka in het vergiet schenken en laten uitlekken kaneelstokje verwijderen en met bolle kant van lepel zoveel mogelijkvocht uit cranberry`s drukken.
De gefilterde cranberry`s door een trechter in een fles schenken.
e.v.t. enkele gave cranberry`s toevoegen.( deze geven geen smaak af maar het ziet er wel mooi uit.)
De fles goed afsluiten.
Kerstlikeur kan direct gedronken worden of nog enkele weken bewaard (wij weten dat dat ook gewoon een jaar of wat kan zijn)
Bron : De smaak van december
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlands
Cranberry Likeur
Opmerkingen
-
Cyriëlle
Ik heb een keukenmachine gebruikt en meteen alles gemaakt, het was wel wat fijn geworden maar daar heb ik goede zeven voor.
De likeur is erg lekker geworden, dus ik heb weer een paar bakken ingeslagen en ga weer nieuwe maken, alvast bedankt voor uw tips.
Nog een vraag worden de cranberry’s niet slap als ik ze ontdooi?Groetjes Cyriëlle
-
Cyriëlle
Heel erg bedankt voor de snelle tip!
Ik dacht dat ze slap zouden worden omdat veel vruchten uit de vriezer verslappen.
Ik heb de cranberry’s gesorteerd de goede eruit gehaald even gewassen, door de helft gesneden en dan in een apart bakje ingevroren om ze daarna weer in een zak te doen, dan plakt alles niet aan mekaar in de zak,
Ik kan nog even genieten dus hihi heb bijna 3 lades vol liggen met allerhande fruit voor likeur 😛 kan er nog een tijd tegenaan haha -
Laura
Ik ben benieuwd ik ga dit maken als kerstcadeautje! Bedankt voor het recept en ik ben erg benieuwd naar de ‘ome Hans ‘ 😉
Cyrielle
Beste Mener Proeven.
Ik sta op het punt cranberry likeur te maken moet ze eerst nog halen maar ik wil meteen een bult inslaan en ze in de vriezer stoppen, moet ik ze dan van te voren in de keuken machine grof hakken en daarna invriezen, en werkt dat ook echt?
Wat kan ik trouwens in plaats van een keuken machine gebruiken? ik heb er namelijk geen…
Ik heb wel een Quick Chef van Tupperware met scherpe mesjes, maar denk niet dat dat hetzelfde is.
Ik hoop dat u tips voor me heeft want het is laat in het seizoen en ik kan nergens anders meer verse cranberry’s krijgen ik heb al gezocht er is maar 1 plek en ik wil zsm eraan beginnen voordat ik weer een jaar moet wachten 😛
Groetjes Cyriëlle