Cranberry kerst likeur

Cranberry Likeur

Een paar jaar geleden het kookboek de smaak van December gekregen. Daar staan een flink aantal van die echte feestmaand recepten in, maar 1 steekt er voor ons met kop en schouders bovenuit.
De Cranberry Likeur. Wat een top drankje, heerlijk voor bij de koffie of als Kir in een glas mousserende witte wijn .. HEERLIJK!!

kerst likeur klaar

Het heeft enige tijd nodig om te rijpen zeg maar, maar dan heb je ook wat. Gewoon een kwestie van plannen.
Wij maken normaliter de dubbele portie van onderstaand recept omdat we deze ook regelmatig als kerstkadootje doen als we op vistie gaan rond de kerst. Gewoon een leuk klein likeurflesje vullen en er een lekkere fles bubbels bij doen.
In ons geval is dat meestal een fles “Ome Hans”. Ik zal niet uitweiden wat een fles Ome Hans is. Dat is op een “need to know basis” en al jaren een familie geheim 👿
kerst-likeur-2-weken

Anyways.. hier het recept.

Ingrediënten:

  • 450 gr. cranberry`s
  • 2 mandarijnen schoongeboend
  • 500 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 500 ml goede wodka (geen goedkope troep want dat proef je echt)

Bereidingswijze:

Cranberry`s wassen en in een keukenmachine grof hakken. Met een scherp mesje of cesteur dunne reepjes van de mandarijn snijden.
Mandarijnen halveren en uitpersen.
Gehakte cranberry`s met mandarijnschilletjes,en sap en suiker in grote pot doen.
Wodka erover schenkenen de pot afsluiten.
De pot met cranberry`s drie weken op een donkere plaats zetten. De pot iedere dag twee keer schuddn

Een vergiet bekleden met stuk kaasdoekof een dubbele laag keukenpapier en het vergiet boven een ruime kom hangen. de cranberry-wodka in het vergiet schenken en laten uitlekken kaneelstokje verwijderen en met bolle kant van lepel zoveel mogelijkvocht uit cranberry`s drukken.
De gefilterde cranberry`s door een trechter in een fles schenken.
e.v.t. enkele gave cranberry`s toevoegen.( deze geven geen smaak af maar het ziet er wel mooi uit.)
De fles goed afsluiten.
Kerstlikeur kan direct gedronken worden of nog enkele weken bewaard (wij weten dat dat ook gewoon een jaar of wat kan zijn)

Bron : De smaak van december
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Nederlands

Cranberry Likeur

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Cranberry Likeur
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

8 comments to “Cranberry Likeur”

You can leave a reply or Trackback this post.

  1. Cyrielle - 4 februari 2014 at 18:00 Reply

    Beste Mener Proeven.
    Ik sta op het punt cranberry likeur te maken moet ze eerst nog halen maar ik wil meteen een bult inslaan en ze in de vriezer stoppen, moet ik ze dan van te voren in de keuken machine grof hakken en daarna invriezen, en werkt dat ook echt?
    Wat kan ik trouwens in plaats van een keuken machine gebruiken? ik heb er namelijk geen…
    Ik heb wel een Quick Chef van Tupperware met scherpe mesjes, maar denk niet dat dat hetzelfde is.
    Ik hoop dat u tips voor me heeft want het is laat in het seizoen en ik kan nergens anders meer verse cranberry’s krijgen ik heb al gezocht er is maar 1 plek en ik wil zsm eraan beginnen voordat ik weer een jaar moet wachten 😛

    Groetjes Cyriëlle

  2. Meneer Proeven - 4 februari 2014 at 19:38 Reply

    Hoi Cyriëlle,
    Je kan de cranberry’s het best heel invriezen, gewoon in de zak waarin je ze koopt.
    Een paar uur voordat je aan de likeur begint een beetje laten ontdooien.

    Voor het hakken hoef je niet specifiek een keukenmachine te gebruiken, je kan ook zo’n quick chef of zelfs met een scherp mes ze in stukjes hakken.
    Waar je wel voor moet zorgen is dat ze niet te fijn worden.

    Als het allemaal lukt, laat het dan even weten.

    Groetjes.

  3. Cyriëlle - 3 maart 2014 at 12:08 Reply

    Ik heb een keukenmachine gebruikt en meteen alles gemaakt, het was wel wat fijn geworden maar daar heb ik goede zeven voor.
    De likeur is erg lekker geworden, dus ik heb weer een paar bakken ingeslagen en ga weer nieuwe maken, alvast bedankt voor uw tips.
    Nog een vraag worden de cranberry’s niet slap als ik ze ontdooi?

    Groetjes Cyriëlle

  4. Meneer Proeven - 3 maart 2014 at 12:12 Reply

    De cranberry’s worden niet slap na ontdooien.
    Leuk dat het goed gelukt is.

  5. Cyriëlle - 9 maart 2014 at 22:09 Reply

    Heel erg bedankt voor de snelle tip!
    Ik dacht dat ze slap zouden worden omdat veel vruchten uit de vriezer verslappen.
    Ik heb de cranberry’s gesorteerd de goede eruit gehaald even gewassen, door de helft gesneden en dan in een apart bakje ingevroren om ze daarna weer in een zak te doen, dan plakt alles niet aan mekaar in de zak,
    Ik kan nog even genieten dus hihi heb bijna 3 lades vol liggen met allerhande fruit voor likeur 😛 kan er nog een tijd tegenaan haha

  6. Meneer Proeven - 10 maart 2014 at 08:37 Reply

    Je hebt ze gesneden voor het invriezen. Dat deed ik nooit.
    Laat even weten of ze dan ook nog goed blijven a.u.b.
    Dan leren wij ook weer wat.

  7. Laura - 8 november 2017 at 13:11 Reply

    Ik ben benieuwd ik ga dit maken als kerstcadeautje! Bedankt voor het recept en ik ben erg benieuwd naar de ‘ome Hans ‘ 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.