Christmas pudding
De kerst pudding of wel christmas pudding is zo’n gerecht waar nog al wat verschillende opvattingen en legendes over zijn, je moet een bepaald aantal keren roeren, altijd linksom of juist rechtsom en je zou hem dagelijks moeten voeren met whisky (dit laatste hebben we overigens meegemaakt bij iemand, wauw we zijn nog nooit dronken geworden van een dessert maar toen wel !!!!!) Kortom een prachtig recept wat al generaties meegaat. Denk er overigens aan om tijdig te beginnen, eind november is echt wel het uiterste.
Die ingrediënten op zich is zijn al een crime om die bij elkaar te krijgen, en dan heb ik het nog niet eens over het aantal.. In ‘ons’ recept zijn het er maar 17.
De ingrediënten zoals bijvoorbeeld het niervet zijn wat moeilijker te krijgen, wij vonden het bij de Woodleaf shop. De gekonfijte sinaasappel schillen heeft mevrouw proeven gemaakt, maar
moeten zeker bij een bak speciaal zaak ook te krijgen zijn (al vonden wij ze niet.)
Je kan de pudding maanden bewaren mits goed afgesloten en/of gekoeld. Men zegt dat hij zelfs lekkerder word als het maanden staat. Er is zelfs een verhaal van een christmas pudding uit de eerste wereldoorlog die nog steeds eetbaar was.
Ingredienten:
- 55 g geraspt niervet
- 25 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
- 55 g wittebroodkruim
- 1/2 afgestreken theelepel koekkruiden
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1 snuifje kaneel
- 115 g bruine basterdsuiker
- 55 g sultana rozijnen
- 55 g rozijnen
- 140 g krenten
- 12 g gekonfijte sinaasappelschil, kleingesneden
- 12 g blanke amandelen, gehakt
- 1/4 appel, fijngeraspt
- geraspte schil van 1/2 sinaasappel en 1/2 citroen
- 1 ei
- 1 theelepels rum
- 75 ml stevig bruin bier
Bereidingswijze:
Als eerste meng alle droge spullen, daarna giet je het ei en de drank erbij.
Alles wederom goed mengen, met de hand of met de keukenmachine. De substantie moet lekker vochtig zijn en als je denkt dat het te droog is doe je er een beetje bier bij.
Het mengsel laat je een nacht onder een doek staan (gekoeld)
De volgende dag neem je een puddingvorm** en die vet je goed in. Doe hier de vulling en en dek de vorm heel goed af.
Dit moet je echt doen om te voorkomen dat tijdens het stomen er geen stoom of vocht bij de pudding komt.
Zet de puddingvorm in een pan met water dat net aan kookt en laat dit 8 uur (ja je leest het goed) stomen.
Let goed op tijdens die 8 uur dat je water niet geheel laat verdampen.
Als je de beschikking hebt over een steamer dan kan je het natuurlijk ook daarin doen.
Voordat je de pudding gaat eten laat je die weer 2 uur stomen. Dan heet op een schaal storten en een beetje overgieten met brandy of cognac en dan aansteken voor het effect.
Ook erg lekker met een klodder brandybutter of clotted cream.
** traditioneel word de pudding in een tulband gemaakt, maar omdat dat opberg technisch voor ons niet zo goed te doen is kiezen wij voor een vierkante vorm. Zo kan je er ook mooie plakjes van snijden. Daarnaast is een klein plakje ruim voldoende, het is nogal aan de zware kant.
Geef een reactie