flammkuchen klaar

Flammkuchen

Wij gaan ieder jaar wel naar een (meestal meerdere) kerstmarkten in Duitsland. Daar moet ik toch zeker iedere keer naast de nodige gluhwein een flammkuchen nemen.

Zo ook afgelopen week weer in het Moezel gebied gebivakkeerd. De kerstmarkten daar zijn heel erg leuk en mooi. Daar werd ik weer gelokt door de lucht van die echte houtovens en de daar in
gebakken flammkuchen. Helaas gebruikt niet iedere flammkuchen bakker nog zo’n traditionele houtoven, want daar komen toch echt de lekkerste kuchen uit.

flammkuchen-klaar
Gek genoeg hebben wij dit ogenschijnlijk simpele gerecht nog nooit zelf gemaakt. Reden dus om in deze tijd dat eens te doen.

Bereidingswijze:

Van de bloem, water, zout en gist een mooi soepel deeg maken. Dat laat je een uur in een kom afgedekt met vochtige doek op een warme plaats rijzen.
Na het rijzen kneed je het deeg nog eens goed door en verdeel je deze in 4 a 5 gelijke delen. Beetje afhankelijk van de grote van je oven.

Rol dit uit tot zeer dunne plakken en smeer ze in met de roomkaas en beleg met de uien ringen, spek en doe er royaal peper en zout op.
Bak ze in een zeer hete oven (250 gr) af in 10 a 12 minuten. Wel goed in de gaten houden, want omdat ze zo dun zijn kunnen ze snel aanbranden.
Wij gebruiken hiervoor onze baksteen in de oven, dat geeft die heerlijk harde korst.

Het beleg kan je zelf naar hartelust af wisselen maar maak er geen pizza van. De Flammkuch is van oorsprong een koek waar ze in vroeger tijden ovens testen op warmte. Deze werden natuurlijk gestookt op hout.Een andere naam voor de flammkuch is trouwens Tarte flambee
Ze gebruikten daarvoor oud deeg en wat restjes eten. Het mocht dus niet teveel kosten als de flammkuch mislukte omdat de oven te heet dan wel te koud was.

Ingredienten deeg:

  • 600 gram bloem
  • 350 ml water
  • 2 theelepeltjes zout
  • 18 gram droge gist

Ingredienten beleg:

Dit is eigenlijk de basis van het beleg.

Zure room of een lekkere roomkaas
(Rode) uien in dunne ringen
Niet te dikke reepjes spek
Peper en zout

Bereidingstijd: 90 minuten incl. rijstijd
Voor: 4 a 5 personen/kuchen.
Bereiding: Bakken (oven)
Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits
Type: Feestdagen
Seizoen: Winter

Flammkuchen

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Flammkuchen
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *