Feestelijk gerookte zalm met mieriks wortel
Mnr Proeven heeft een nieuw speeltje gehad met de kerst. Een rookpistool. Dan moet je daar natuurlijk mee aan de slag. Deze feestelijk gerookte zalm met mieriks wortel en toast van brioche is het eerste recept waarbij hij het rookpistool gebruikt heeft. Houd er rekening mee dat je aan dit recept een dag eerder begint.
Ingredienten:
Mieriks wortel creme:
- 40 gr yoghurt
- 45 gr eiwit
- 170 ml olie
- 25 gr mierikswortel puree
- 5 gr vers geraspte mierikswortel
Brioche kruim:
- 250 gr brioche
- 150 gr beurre noisette
- 30 gr mosterdzaad
- 10 gr fijn gesneden dille
Gerookte zalm:
- 350 gr zout
- 50 gr basterdsuiker
- 400 gr verse zalm ( filet )
Overig:
- 4 dikke plakken geroosterd briochebrood
Bereidingswijze:
Voor de zalm begin je bij voorkeur een dag van te voren, waarom?.. dat zie je zo 🙂
Meng het zout met de basterdsuiker. Leg de zalm op een snijplank of bord. Pak de zalm helemaal in met het zout suiker mengsel. Wikkel het bord of de plank met de zalm in plastic folie en laat het 12 uur in de koelkast pekelen.
Alle ingredienten van de mierikswortel creme in een kom en mix alles met een staafmixer. Mix tot het een dikke creme is geworden.
Maal de brioche tot kruim. Laat de beurre noisette smelten in een pan en bak daarin het kruim tot het goudbruin is. Neem het kruim uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Als het goed uitgelekt is meng je het met het mosterdzaad en de dille.
Spoel de zalm af met koud stromend water en daarna goed droog deppen. Snijd de zalm met een bij voorkeur heel scherp mes in dunne plakken. Doe het broodkruim in een klein weckpotje en daarop leg je een paar plakjes zalm. Vlak voor het serveren steek je het rookpistool aan en vul je de weckpotjes met rook. Laat dit 1 minuut roken en open de weckpot bij voorkeur op tafel voor het “special effect”. Serveer hierbij de mierikswortel creme en de toast van brioche.
originele recept door mnr wateetons
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereiding: roken
Type: Voorgerecht
Seizoen: Winter
Land: Nederland
Geef een reactie