Kalkoen gevuld met abrikozen en cashewnoten

Ingredienten:
1 vulklare kalkoen van ca. 3 kg

Voor de vulling:

* 3 sneedjes brood
* 2 stengels bleekselderij
* 100 gram gedroogde abrikozen
* 1 geschilde appel
* 100 gram cashewnoten
* 500 gram half-om-halfgehakt
* 125 ml slagroom
* 2 eidooiers
* 2 eetlepels rozijnen
* ½ theelepl tijm
* peper en zout

Voor de garnering:

* 25 gram boter
* 200 gram gemengde paddenstoelen
* affilla cress

Bereidingswijze:
1. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Snijd de bleekselderij, abrikozen en de appel in stukjes en hak de sachewnoten grof.
2. Doe deze ingrediënten in een kom en voeg het gehakt, de slagroom, eidooiers, rozijnen en tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.
3. Kneed de vulling goed door en voeg, wanneer deze droog aanvoelt een klein beetje water toe.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kalkoen opengeslagen op het werkvlak en breng deze op smaak met peper en zout.
5. Verdeel de vulling over eht midden van de kalkoen en vouw de zijkanten van de kalkoen over de vulling. Naai de kalkoen losjes dicht met keukengaren. Houd er rekening mee dat de vulling in de oven iets kan uitzetten.
6. Breng de kalkoen met d ehanden in model en bind de poten aan elkaar. Leg de kalkoen met de dichtgenaaide kant naar beneden in een braadslee of bakplaat en dek hem af met aluminiumfolie.
7. Schuif de kalkoen in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur na 30 minuten terug naar 180 °C. Verwijder na nog eens 60 minuten de folie en laat de kalkoen daarna nog 60 minuten doorgaren.
8. Controleer of het vlees gaar is door een prikker in het dijbeen van de kalkoen te steken. Is het vocht dat eruit komt kleurloos en helder, dan is de kalkoen gaar.
9. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten rusten.
10. Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen.
11. Leg de kalkoen met de borst naar boven op een grote snijplank en garneer met de paddenstoelen en de affilla cress.

Bereidingstijd: 240
Voor: 8 personen.
Bereiding: Braden (oven)
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Type: Vlees
Seizoen:

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.