Kippensoep of toch kippesoep
Tsja die spelling……Mevrouw Proeven probeert er altijd goed op te letten, spelling. Niks zo erg als “hun zeiden” of een telefoonnotitie in de trant van “Meneer wilt graag wat extra informatie”. Meneer Proeven is na ruim 2 decennia verkering inmiddels ook wat netter in de geschreven communicatie ;-)………Maar ook wij maken weleens foutjes, want dan maak je een keer lekker kippensoep of toch kippesoep, wat is het nou ??? Het Groene Boekje geeft uitkomst, het is kippensoep, aangepast met de nieuwe spellingsregels van 1995, ah ja toen waren wij beiden reeds van de basisschool af dus dat is er niet meer ingeramd…..
Tijd om de kippensoep op te zetten.
Ingrediënten:
- 1 ui;
- 1 prei;
- 1 winterpeen;
- 1 theelepel peperkorrels;
- 1 kip van goede kwaliteit;
- verse peterselie (liefst bladpeterselie);
- selderij;
- 2 takjes tijm of 1 eetlepel gedroogd;
- 1 laurierblaadje;
- 1 stukje foelie;
- 50 gram vermicelli;
- citroensap.
Bereidingswijze:
De ui, wortel en prei schoonmaken en in stukken hakken, peperkorrels kneuzen, bijvoorbeeld in de vijzel en de kip verdelen in poten, vleugels en het skelet langs de ruggengraat halveren.
De groenten, kip, selderij en peterselie (naar smaak) en de tijm in een grote pan doen. Voeg de peper, laurierblad en de foelie toe en bedek alle ingrediënten met ongeveer 1,5 liter KOUD water (als je warm water neemt word je soep troebel en lelijk). Aan de kook brengen, vuur lager draaien en op de vlamverdeler een paar uur laten trekken.
Als de soep lekker op smaak is, de kip eruit halen en laten uitlekken, de soep zeven (ben je heel precies giet je hem door een schone theedoek). Het vlees van de kip plukken en terugdoen in de soep. Selderij en peterselie snijden en door de soep doen, op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Blijft de soep nou een beetje flauw kun je altijd een beetje smokkelen met een kippenbouillonblokje. Als je de soep invriest stop je nu en verdeel je de soep in bakjes. Je kunt dan namelijk de vermicelli niet toevoegen, deze valt na het invriezen uit elkaar. Als je de soep niet invriest voeg je de vermicelli toe, logisch toch.
Bereidingstijd: minimaal 3 uur
Type: soep
Geef een reactie