Pittige vis uit de tajine

Wij zijn al jaren de gelukkige eigenaren van een tajine. Iedereen kent ze wel, die kleipotten met een tuut erop. Je hebt ook (giet)ijzeren varianten, maar zoals bekend zij we dol op authentiek dus wij hebben de kleivariant. Na wat omzwervingen en miskopen durven we rustig te vertellen waar wij onze tajines kopen, namelijk bij El Kantra in Middelburg. Zij hebben een goede webshop maar het winkeltje is ook een bezoekje waard, allemaal leuke spulletje en hebbedingetjes.

Wat is belangrijk bij een tajine, laat je bij de aankoop goed voorlichten of het een gebruikstajine of een sier/serveertajine is, weet het personeel dit niet laat dan maar gaan. Als je namelijk een siertajine gaat gebruiken klapt deze uit elkaar. Vraag ook goed of je de tajine wel of niet moet weken voor gebruik. Zet je tajine nooit zomaar op het vuur maar altijd op een vlamverdeler of sudderplaat, ons aardgas is feller en warmer dan het gas in de Noord-Afrikaanse landen. En als laatste, verwarm je tajine altijd rustig voor met een beetje olie en water of bouillon erin, nooit droog opwarmen.

Nou genoeg gekletst, een receptje dan maar.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 600 gram stevige vis, bijvoorbeeld kabeljauw;
  • 1 aubergine;
  • 4 tomaten;
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd;
  • 1 (navel) sinaasappel;
  • 1 theelepel chilivlokken;
  • flinke bos bladpeterselie, fijngehakt;
  • peper;
  • zout;
  • olie.

Bereidingswijze:

Verwarm je tajineschaal voor op een klein vuurtje (denk om je vlamverdeler of sudderplaat). Meng de olie, chilivlokken, knoflook, peper en een beetje zout en verdeel dit mengsel over de vis.

Snijd de aubergine en tomaat in min of meer gelijke stukken, snijd de sinaasappel in mooie schijven.

Verdeel de sinaasappelschijven over de bodem van de tajine, dit wordt een laag waarop je vis komt te liggen, je eet de sinaasappel verder niet op. Druk de vis in de peterselie en leg op de sinaasappel laag, verdeel de aubergine en tomaat om de vis. Zet de tuut op de tajine en het vuur iets hoger.

De vis is in ongeveer 25 minuutjes gaar. Serveer het gerecht in de tajineschaal.


Bereidingstijd: 25 minuten
Bereiding: tajine
Land: Marokko

Pittige vis uit de tajine

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Pittige vis uit de tajine
Schrijver
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *