limoncello-citroenschillen-in-alcohol

Limoncello

Limoncello maken is leuk en makkelijk. Makkelijker dan je denkt.
Het enige probleem waar je tegenaan kan lopen is dat niet aan alcohol van 95% kan komen in Nederland.
Een tripje naar onze zuiderburen is dan misschien een keer de moeite waard. Ik heb zelf meerdere malen bij de Belgische supermarkt Colruyt een liter fles gehaald voor 27 euro. Mocht je in Italie zijn dan kan je daar zelfs voor 5 euro per liter je slag slaan.
limoncello-ingredienten

Wat info:
Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 30 – 35 procent, die wordt gemaakt van citroenen.
Limoncello is een Italiaanse likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië, Frankrijk en Malta.
Traditioneel gezien wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. Dit is gebaseerd op Europese richtlijnen die Sorrento citroenen beschermen. P.G.I staat voor Protected Geographical Indicator.
Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden, of naar eigen smaak op diepvries temperatuur.

limoncello-citroenschillen-in-alcohol

Ingredienten:

  • 6 (liefst biologische) citroenen
  • 1 liter alcohol van 95%
  • 900 gr kristal suiker
  • 1 liter water

Bereidingswijze:

Schil de citroenen en zorg dat je zo min mogelijk wit aan de schillen krijgt. Dit maakt de limoncello namelijk bitter. De citroenen die overblijven vriezen wij meestal in zodat we die weer kunnen gebruiken als we ergens citroensap voor nodig hebben. Zou anders toch zonde zijn.

Doe de schillen in een weckfles en giet daar de alcohol overheen. Dit moet je minimaal 24 uur laten staan maar wij doen dat een week omdat dan de smaak beter word.
Als de schillen voldoende geweekt zijn filter je de alcohol door een zeef met bijvoorbeeld een koffie filter om alle viezigheid eruit te halen.

Je zet ondertussen het water op in een grote pan en doe hierbij de suiker. Breng dit aan de kook en zorg dat alle suiker is opgelost en je eigenlijk een warme suikersiroop hebt. Kijk uit met dit goedje want je kan je lelijk verbranden.
Zet het vuur uit en giet de gefilterde citroen alcohol bij de nog warme suikersiroop en meng dit even goed. Kijk uit want de alcohol verdampt even heel snel doordat je het in de hete suikersiroop gooit en er kan dus een soort van hete stoomwolk eventjes onstaan. Je mag ook de suikersiroop iets laten afkoelen als je het eng vind, maar niet te koud laten worden.
Laat het geheel afkoelen en verdeel de limoncello over flessen en je kan heerlijk nippen.

Limoncello

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Limoncello
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *