Tortellini uit Emilia Romagna

Tortellini uit Emilia Romagna

Een klassiek recept uit Italie, de Tortellini uit Emilia Romagna. Dit gerecht werd traditioneel een dag na de kerst gegeten. Dan werden de restanten van de kapoen van de kerstmaaltijd  hierin verwerkt. Tegenwoordig mag je ook gewoon gevogelte of rund gebruiken. Al met al een heerlijke soep met pasta zoals je het in Nederland niet veel ziet.

tort-romagna-klaar-top

Je kan natuurlijk voorverpakte tortellini kopen maar zoals altijd is zelf maken natuurlijk veel leuker. Het is wel wat werk, maar wij vinden het lekker ontspannend.

Ingredienten:

Pastadeeg

2 liter Runderbouillon

Parmezaanse kaas geschaaf of gemalen

Speck gebakken en versnipperd

Vulling:

25 gr boter

250 gr gehakt (rund,of gevogelte)

1 tl verse rozemarijn fijn gesneden

1 tl verse salie fijn gesneden

nootmuskaat

250 ml kippenbouillon

4 el geraspte parmezaan

90 gr mortadella fijn gesneden (of andere worst)

1 klein ei

zout en peper naar smaak

Bereidingwijze:

Rul het gehakt ongeveer 5 minuten  met de kruiden in een grote koekenpan. Voeg de kippenbouillon toe en laat dit zonder deksel op matig vuur inkoken. Het gehakt moet redelijk droog zijn aan het eind. Doe het in een grote kom en voeg de kaas en worst toe. Maak op smaak met peper,zout en nootmuskaat. Laat dit goed afkoelen
tort-romagna-gehakt-rullen-boullion

Rol het pasta deeg uit en steek hier met een gekartelde deeg steker (ravioli snijder 5 cm) rondjes uit.
doe met een theelepel een klein beetje van de vulling  op het rondje. Strijk een beetje water op de rand en vouw de uiteinden naar elkaar toe. Draai dan de tortellini om je wijsvinger naar mekaar toe en knijp stevig aan. Laat de tortellini drogen met flink wat bloem bestoven. Een uur is zeker aan te bevelen.

tort-romagna-deeg-vullen-1

Tip* Rol net zoveel deeg uit als je in 5 minuten tortellini’s kan maken, want anders droogt je deeg teveel uit.

Breng de runderbouillon aan de kook en voeg de tortellini’s toe. Laat dit ongeveer 4-5 minuten rustig aan koken. Probeer het net aan de kook te houden. als je het te hard laat koken heb je kans dat je tortellini’s kapot koken.

Schep de bouillion met de tortellini in voorverwarmde soepkommen en doe hier een beetje van het uitgebakken speck en parmezaan op.

Lekker met een stuk mooi brood, maar is niet nodig omdat de tortellini redelijk goed vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *