Linzenschotel
Tsja, peulvruchten……iedereen zegt altijd dat het heel gezond is en ook lekker maar ik kom maar niet van dat geitenwollensokken imago los. Maargoed, we hadden nog een zak staan dus maar eens een poging doen dan. Uiteindelijk rolt er dan een heerlijke linzenschotel uit.
Ingrediënten:
- 160 gram (groene) linzen;
- 1 klein uitje;
- 3 plakjes rauwe ham;
- een paar draadjes saffraan;
- 300 ml bouillon (vers of een blokje);
- 1 avocado;
- handje pistachenoten;
- olie.
Bereidingswijze:
Kook een paar uur tevoren genoeg water voor 1 kop/mok, laat dit afkoelen tot lauw en doe hier een paar draadjes saffraan bij. Vindt je saffraan te duur (bij een toko valt het wel mee) bestaat er ook risotto saffraan, dit zijn kleine zakje met poeder, die zijn wat vriendelijker geprijsd. Zet de mok weg en laat lekker een paar uur trekken.
Snipper de ui en de plakjes rauwe ham, bak deze aan in een (stoof)pan met dikke bodem. Als de ui gaat kleuren de linzen erbij doen, de mok met het (inmiddels) gele saffraanwater en draadjes en alle bouillon. Breng langzaam aan de kook en laat vervolgens (minimaal) een half uur zachtjes pruttelen. Proef of je linzen gaar zijn maar nog een beetje bite hebben. Zo niet geef je het nog even, logisch.
Bak de pistachenoten in een droge koekenpan, wel blijven opletten, noten verbranden erg snel ! Snij de avocado in mooie plakjes.
Neem een mooi bord, flinke schep linzen, avocado en nootjes erover en eet smakelijk !!
Bereidingstijd: 40 minuten
Bereiding: Koken
Type: Bonenschotel
Seizoen: Winter
Land: Nederland
Personen: 2
Geef een reactie