Murgh Makhani

Ingredienten:
Voor de marinade:
4 dl volle-melkyoghurt
6 tenen knoflook
1 cm³ verse gember
3/4 theelepel rode chilipoeder
1/4 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel garam masala
mespuntje tandoori-kleurstof
1/2 theelepel zout
2 theelepels limesap

Voor de Makhani-saus:
1 pak gepureerde tomaten
1/2 theelepel fenegriek
75 gram koude boter
1/2 theelepel paprika
enkele druppels azijn
1/4 theelepel garam masala
zout
3 eetlepels ongeslagen slagroom
900 g kip met bot (zonder vel, in kleine stukken gesneden) of kipfilet in stukjes (tikka’s)
4-5 el olie

Bereidingswijze:
Maak eerst de marinade.
Hang de yoghurt op in een schone, natgemaakte en weer uitgewrongen doek (liefst kaasdoek) en laat hem uitlekken. Ik gebruik zelf in dit geval Turkse yoghurt (AH of een Turkse winkel), want deze yoghurt is veel dikker dan gewone Hollandse yoghurt. Deze hoeft dus niet in een doek opgehangen te worden.
Pureer knoflook en gember in een snelmengbeker of maak het fijn met een vijzel en mortier. Voeg de resterende marinade-ingrediënten toe aan de yoghurt en vermeng alles goed.
Maak insnijdingen in de kip als je kip met bot gebruikt. Gebruik je kipfilet snij dit dan in blokjes (niet te klein). Marineer nu de kip in de marinade gedurende minimaal 1 uur, liefst langer. Het beste in de hele nacht (uiteraard in de koelkast).
Verhit, als de kip bereid kan worden, de olie in een pan met dikke bodem en doe er de kip met de marinade in. Bak even goed aan (voor zover dit gaat met de marinade). Doe dan het deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur sudderen tot de kip door en door gaar is. Af en toe doorroeren.
Doe de gepureerde tomaten in een koekenpan en laat dit sudderen tot het vocht voor een deel verdampt is.
Doe er de koude boter en paprikapoeder bij en laat, nadat de boter gesmolten is, precies 1 minuut koken. Proef de saus. Voeg, als hij te weinig zuurgraad heeft, enkele druppels azijn toe.
Vijzel de fenegriek zo fijn mogelijk en voeg dit samen met de garam masala en zout naar smaak toe. Roer er na 30 seconden de room door. De saus is nu klaar. Giet hem bij de kip in de pan en meng alles goed.
Dien direct op.
Als de boter langer dan 3 minuten verhit wordt zal deze in ghee veranderen en een korrelige emulsie worden. Ga dus uit van koude boter en verhit minder dan 2 minuten vanaf het moment dat de boter gesmolten is.

De kip kan van te voren klaargemaakt worden, maar de makhani-saus vraagt slechts 5-6 minuten bereidingstijd en kan het best gemaakt worden net voor het gerecht gegeten moet worden.

Variatietip: gebruik eens gehaktballetjes in plaats van kipfilet. Doe dan dezelfde kruiden van de marinade ook door het gehakt heen en braad deze eerst in de olie om daarna de marinade toe te voegen. De gehaktballen hoeven uiteraard niet gemarineerd te worden.

Bereidingstijd: 120
Voor: 4 personen.
Bereiding: Bakken (pan)
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Type: Vlees
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *