Ravioli gevuld met kaas, ham en spek
Wauw, wat een weer de laatste tijd, kunnen we dus ook niet in de moestuin knutselen. En je kent ons, dan beginnen de pannen alweer te klapperen in de kast………vandaag een receptje uit de Italiaanse keuken, ravioli gevuld met kaas, ham en spek aangevuld met een eenvoudige tomatensaus.
Ingrediënten (vulling):
- 250 gram ricotta (1 bakje);
- 150 gram mozarella;
- 2 eetlepels Grana Pardano;
- gladde peterselie;
- 75 gram prosciutto;
- 50 gram pancetta;
- 1 ei.
Ingrediënten (saus):
- flinke scheut olijfolie;
- gesnipperd uitje;
- 1,5 eetlepel zongedroogde tomaten (fijngesneden);
- 1 blik pomodorino tomaten (van die kleintjes);
- 1 blik tomatenstukjes (uitgelekt);
- 2 theelepels gedroogde oregano.
Bereidingswijze:
Maak pastadeeg van 200 gram bloem en 2 eieren (Basisrecept pastadeeg). Leg in de koelkast.
Begin met het prosciutto, pancetta en peterselie heel fijn te snijden, doe dit in een kom en voeg de ricotta, mozzarella, geraspte kaas en het eitje toe. Hussel en prak tot je een mooie gelijkmatige massa hebt, proeven, eventueel peper en zout toevoegen en zet (afgedekt) in de koeling.
Voor de saus neem je een pan met dikke bodem, verhit de olijfolie en fruit de ui tot deze begint te kleuren (zeker niet doorbakken), voeg de tomaten toe en de gedroogde oregano. Nou komt het geheim, laat de saus lekker pruttelen totdat je mooie “oogjes” op de saus hebt (dit zijn druppeltjes olijfolie). Vind je dat lastig omdat de saus aanbrandt zoek dan eens in de keukenkastjes van een (schoon) moeder of bij een huishoudelijke winkel naar een sudderplaatje. Is een mooi ouderwets hulpmiddeltje.
Rol het pastadeeg uit, wij doen dat met de machine maar met een deegroller kan ook. Neem een lap deeg, leg hier bolletjes vulling op. Klinkt altijd makkelijk nietwaar……hou voor de grootte van een bolletje het formaat van een forse knikker aan en leg de bolletjes ongeveer 3 centimeter van elkaar, rondom de bolletje een beetje natmaken (bijvoorbeeld met een klein penseeltje). Hierna kan je 2 manieren gebruiken, of je vouwt je deeglap erover de vullingbolletjes heen of je neemt een tweede deeglap en legt die erbovenop. Waar je altijd goed op moet letten is dat de meeste lucht eruit is voordat je de ravioli dichtmaakt, lucht zet uit als het warm wordt en dan knapt je ravioli tijdens het koken. Snij vervolgens de ravioli uit, dit kan met zo’n luxe pastawieltje of een speciaal uitsteekvompje maar het kan ook gewoon met een mesje. Bewaar de raviolis op een schone theedoek waar je een beetje bloem op sprenkelt.
Laatste stap, verwarm je borden voor (voorverwarmstand of ongeveer 80 graden, heb je geen oven laat je de borden zakken in een teil met heet water), rasp extra kaas voor het serveren, vul een pan met (ZEER RUIM) water en strooi hier fors zout in (het moet zo zout als de zee smaken, ja echt waar en nee dat is niet gevaarlijk, het meeste zout blijft achter in het kookwater dus dat is niet schadelijk voor je gezondheid). Kook de ravioli 4 minuten en giet af. Leg een paar raviolis op een voorverwarmd bord, doe een schepje saus en een beetje kaas, weer een paar raviolis, saus en kaas en smullen maar.
Bereidingstijd: voorbereiden 1,5 uur, afmaken 10 minuten
Type: pasta
Land: Italie
Geef een reactie