Tomatensoep
Tomatensoep.. denk dat er weinig mensen zijn die het niet lusten. Sterker nog, tomaten soep met ballen is de meest gegeten soep in Nederland.
Deze variant is snel en makkelijk te maken, maar ja dat is elke tomatensoep eigenlijk wel. Wij hebben als basis wel zelfgemaakte verse bouillon en ook het gehakt zelf gedraaid, dus dan komt er wel wat tijd bij.
Je kan ook gehakt en bouillonblokjes bij de grootgrutter halen. Wij draaien misschien gewoon een beetje door in het “alles zelf” maken.
Nu ik daar aan denk.. we hebben zelfs het zaad van de basilicum in tuincentrum in Italië gekocht en deze opgekweekt, omdat die lekkerder is dan de plantjes die je hier koopt.
We draven inderdaad door als ik er goed over nadenk.
Ingredienten:
- 1,5 kg tomaten (neem smaakvolle, niet van die waterbommen)
- 2 el olijfolie
- 1 gesnipperd ui
- 4 fijn gesneden teentjes knoflook
- 140 gr tomaten puree (1 of 2 blikjes)
- 3 el bloem
- 1,5 l bouillon
- 300 gr gehakt (niet te mager)
- 1 el suiker
- 1,5 tl vers geraspte nootmuskaat
- paar takjes platte peterselie fijn gesneden
- paar takjes basilicum fijn gesneden
Bereidingswijze:
Je mag de tomaten plicheren, maar hoeft echt niet omdat er aan het eind toch met de staafmixer word gewerkt.
Snijd de tomaten in grove stukjes.
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit het uitje aan. Voeg dan de knoflook toe en fruit die ook nog even mee.
Dan gaat de tomatenpuree erbij en verhit deze even goed om te ontzuren. Is tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig omdat de tomatenpuree tegenwoordig al ontzuurd in het blikje zit.
Vervolgens doe je de bloem erbij en verhit dit ook nog goed. Nu beetje bij beetje ongeveer 0.5 liter bouillon erbij tot het een gladde saus is geworden.
Voeg de tomaten en de rest van de bouillon toe. Laat dit 15 minuten zacht koken tot de tomaten gaar en zacht zijn.
Ondertussen maak je het gehakt aan met de nootmuskaat. Naar smaak peper en zout toevoegen.
Maak met vochtige handen kleine balletjes van ongeveer 1,5 cm in doorsnede.
Pureer nu de soep met de staafmixer en voeg daarna de balletjes en de suiker toe. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Laat het weer voor ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Niet te hard anders krijg je schuim op je soep.
Als laatste de peterselie en basilicum erbij en je hebt een heerlijk tomatensoep.
Lekker met een vers gebakken brood en voor de afwisseling een goeie klodder crème fraîche door de soep.
Bereidingstijd: 45 minuten
Voor: 8 personen
Bereiding: Koken
Type: voorgerecht
Geef een reactie