Opeten !

Terrine met kastanjechampignons

De zomer komt eraan…… Krijg ik altijd visioenen van oude mediterrane plaatsjes met dito dorpspleinen waar je dan bij zo’n traiteurtje de heerlijkste patés en terrines koopt. Die je vervolgens samen met een koud wijntje of biertje in zo’n schattig mandje doet en lekker gaat picknicken. Ik zit er helemaal in, dat hoor je wel. Alleen……..paté of terrine in Nederland, bij de super ligt wel iets wat er op lijkt en je plaatselijke delicatessenwinkel heeft ook wel wat maar in beide gevallen ga je bankroet. Zal wel weer zijn omdat er “ambachtelijk” op staat. Dus zelf maken dan maar. Moeilijk zeg je ? Welnee, let maar op.

Ingredienten:

  • 450 gram speklappen
  • 50 ml rode port
  • 300 gram kipfilet
  • 1 teentje verse knoflook
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 125 gram katenspek (in plakjes, vleeswarenafdeling)
  • 1 (vrije uitloop) ei
  • 50 gram pistachenoten

Bereidingswijze:

Snijd de speklappen in stukjes en laat ze in de rode port 30 minuten marineren. Snijd de kipfilet in lange repen en meng met de gehakte knoflook en de tijmblaadjes (de takjes gaan weg). Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de hele champignons ongeveer 10 minuten. Leg de plakjes katenspek in de paté of cakevorm, laat de plakjes dakpansgewijs overlappen en laat ze over de rand hangen om de terrine later te kunnen inpakken. Werk netjes, dit ziet er mooi uit als je de terrine uit de vorm haalt. Maal de speklapstukjes fijn met de staafmixer of keukenmachine. Meng het vervolgens met het ei, de noten, peper en flink zout (een goede eetlepel).

Maak nu laagjes in de vorm, begin met een kwart van het speklapmengsel, hierop de helft van de kip, weer een kwart van het speklapmengsel, hier druk je de champignons in, een kwart speklapmengsel, de rest van de kip en een kwart van het speklapmengsel. Vouw de plakjes spek over de terrine. Hier valt het recept uiteen in 2 delen. Waarom, wij maken hem af in de (lagedruk) stoomoven. Niet iedereen heeft deze in huis. Dus eerst de “stoomovenvariant” en dan de variant met een gewone oven.

Sluit de patévorm met de klemmen en pak de bovenkant van de vorm in de aluminiumfolie. Heb je een cakevorm gebruikt dek je deze goed af met aluminiumfolie. Stoom de terrine in 75 minuten gaar (95 graden). Laat hem nog 30 minuten in de stoomoven staan. Bij een gewone oven zet je de vorm in een ovenschaal of braadslee, vul de braadslee voorzichtig met kokend (!) water tot net onder de rand. Zet de braadslee in de oven en “bak” de terrine 55 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

In beide varianten geldt, voorzichtig met uit de oven halen !!!!!!! Giet het teveel aan water van de terrine en laat hem eerst goed afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.

Et voilà……..je eigen terrine !!!!

Als laatste een belangrijke tip, net zoals alle producten zonder conserveringsmiddelen verkleurt deze terrine snel. Het mooiste is dus als je telkens een of twee plakken uit je koelkast/box haalt.


Bereidingstijd: 60 minuten
Bereiding: au bain marie/stoomoven

Terrine met kastanjechampignons

 

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Terrine met kastanjechampignons
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *