babi pangang

Babi pangang

Babi Pangang is een gerecht dat bij de meeste bekend is als nummer 23 bij het plaatselijke Chinese restaurant.
Je weet wel het oosters gekruide, krokante varkensvlees dat wordt gegeten met witte rijst, atjar en zoetzure tomatensaus.
Eigenlijk is dit geen Chinees gerecht maar waarschijnlijk in Nederland, maar mogelijk al in voormalig Nederlands-Indië, ontwikkeld door Chinese koks.
Het is een soort ‘mix’ van de ‘echte’ Indonesische Babi panggang (ja met dubbel g , een geroosterd speenvarken, oorspronkelijk boven een houtvuurtje bereid) en een vergelijkbaar gerecht uit Kanton in China
(dat niet geroosterd, maar gefrituurd wordt) en één van de typisch ‘vernederlandste’ gerechten waar de Chinezen zo goed in zijn.

babi-klaar
Je vind het dus zowel in Indonesische als Chinese restaurants. Natuurlijk zijn ook voor dit gerecht talloze varianten. Wij hebben gekozen voor de Indonesische variant van
Jeff Keasberry

Ingredienten:

  • 1 kg varkensbuik met zwoerd
  • 2 tl zout
  • 2 tl gemalen peper
  • 1 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 el cognac

Voor de saus:

  • 1 volle tl gestampte knoflook (vijzel)
  • 2 el olie
  • 1 el taotjo (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • 2 tl gembersiroop
  • 1 el tomaten ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el suiker
  • 1 el azijn (wij hebben de japanse rijst azijn gebruikt)

mespuntje zout

Bereidingswijze:
Maak diagonaal inkepingen in het vlees. Wrijf het vlees dan in met het zout,peper,en knoflookpoeder. De bovenkant alleen met de cognac.
Pak het goed in, in bijvoorbeeld huishoudfolie en laat het 1 uur marineren in de koelkast.

Doe onder in de oven een slee tot de helft gevuld met water en daarboven op een rooster het varkensvlees met het zwoerd aan de bovenkant.
Rooster dit in ongeveer 45 minuten gaar onder de voorverwarmde grill. Het vlees is gaar als er op de zwoerd blaasjes ontstaan en het er mooi bruin en krokant uitziet.

De saus:
Fruit de knoflook in de olie. Voeg dan de taotjo, gembersiroop, ketchup en 500 ml water. Dan de ketjap, suiker, azijn en het zout.
Roer alles goed tot alles is opgelost en er een zachtzure en zoete smaak ontstaat.
Verwarm alles nog goed door en als de saus te dik is verdun je deze met wat water. Zorg dat de saus niet al te dik is.

Opdienen:
Snijd het vlees in plakken van 2 cm en giet de saus er overheen.

Natuurlijk lekker met rijst of nasi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *