Fond van Lam

Ingredienten:
1 1/2 kilo lamsbotten (knietjes), 4 liter water, 2 eetlepels olijfolie, 1 prei, 1 winterwortel, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn 2 blaadjes sali, 1 eetlepel tomatenpuree en 1 1/2 dl rode wijn.

Bereidingswijze:
Bruineer de lamsbotten in een braadslee in de oven, voorverwarmd op de heetste stand.Doe de gebruineerde botten in een pan van 5 liter. Vul op met koud water en breng ze aan de kook. Draai zodra het vocht kookt het vuur laag, zodat het tegen de kook aan blijft. Schuim het oppervlak af tot het helder blijft. Giet intussen het vet op de bodem van de braadslee af tot er nog een klein beetje over is en vul dit aan met de olijfolie.

Was het groen van de prei en snipper het grof. Schrap het stuk winterwortel en snijd hel in kleine stukjes. Pel de ui niet, snijd alleen de uiteinden eraf en snipper de ui grof. Snijd de stengel bleekselderij met blad en al in reepjes. Zet de braadslee op het fornuis. Zet de groentes in het vet aan tot de stukjes ui lichtbruin en glazig zijn. Dit moet langzaam gebeuren en op laag vuur. Het duurt ongeveer 30 minuten en het mengsel moet geregeld worden omgeschept. Meng daarna de tomatenpuree erdoor en doe het groentenmengsel in de pan met de tijm, rozemarijn en salie. Voeg de rode wijn toe en laat 12 uur zachtjes trekken zonder deksels op de pannen. Schep daarna de botten en de groentes eruit en zeef het vocht door een fijne zeef. Doe het gezeefde vocht terug in een schone pan en laat het zachtjes tegen de kook aan inkoken tot er nog 1 liter over is.

Bereidingstijd: 999
Voor: 0 personen.
Bereiding: Koken
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Type: Basis
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *