verse chili con carne
Verse chili con carne of afgekort chili is een gerecht uit de tijden van de pioniers in de VS. Gebaseerd op een stoofpot uit de Mexicaanse keuken.
Chili kan met rund, varken (of heel origineel buffel). Wij maken nu dus de Chili con carne (met vlees) maar zou ook Chili con pollo (met kip) kunnen zijn.
Traditioneel gemaakt in een “Dutch Oven” een gerecht dat de ochtends opgezet werd en aan het eind van een dag hard werken klaar was. Het hoefde alleen maar de hele dag op zacht vuur te staan.
Er kunnen ook een hele hoop verschillende groenten in, zoals tomaten, paprika’s pepers etc etc. Maar ook zijn er variaties met fruit. Het is maar wat je lekker vind.
Het enige waar een Chili aan moet voldoen is dat die een lekkere kick heeft. Lekker pittig dus, maar dat komt wel goed met een paar jalapeño pepers en chili poeder.
Of er nu bonen in moeten is iets waarover in Amerka de meningen nogal verdeeld zijn. Wij doen het in ieder geval wel.
Ingrediënten:
- 100 gr bacon in plakjes
- 1 kg rund schoudervlees of riblappen (werkvlees) in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm
- 1 fijngehakt ui
- 3 tenen knoflook (fijngehakt)
- 2 fijngehakte jalapeño chili pepers zonder zaad (mag ook uit potje als je ze niet vinden kan en als dat echt niet lukt neem je een willekeurige andere peper)
- 1 kg vlezige tomaten (in kleine stukje gesneden)
- 1 el limoensap
- 1 tl suiker
- 500 gr rode bonen (afspoelen en laten uitlekken)
- 2 el rode chilipoeder
- 1 tl chipotele chili poeder (gerookte chilipoeder)
- 1 el gemalen komijn
- 2 tl gemalen oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl gemalen koriander (Ketoembar)
- 1.5 tl paprika poeder
- zout naar smaak
*Variant:
Vervang de kruiden door dit mengsel.
- 3 tl Johnie Boer Picadillo
- 1 el komijn
- 2 tl gemalen oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl gemalen koriander
- 1.5 tl paprika poeder
Bereidingswijze:
De chili poeder, chipotle,, paprika poeder, komijn, oregano, tijm en ketoembar mengen in wat water. Het moet een papje worden (denk aan yoghurt dikte).
Neem een goeie grote braadpan met dikke bodem. Bak hierin op hoog vuur de bacon totdat de plakken bruin en knapperig zijn. Leg de plakken op een keukenpapiertje om uit te lekken.
Als de bacon afgekoeld is verkruimelen. In het spekvet wat over is in de braadpan bak je het vlees totdat het een beetje bruin is.
Als je magere bacon hebt gebruikt zal je wat blanke olie of kokosvet moeten gebruiken. Bak het vlees in kleinere porties omdat het wel moet bakken en als je teveel in eens doet komt er
teveel vocht vrij en kook je eigenlijk het vlees in plaats van bakken. Beetje zout toevoegen. Vlees uit de pan in een kom scheppen en even apart houden.
In het vet wat nog in de pan zit de ui, jalapeño pepers en de knoflook aanfruiten tot het een beetje bruin is. Vuur iets lager zetten en het kruiden papje toevoegen en even meebakken.
Nu de tomatenblokjes toevoegen en dit op hoog vuur meebakken. Regelmatig doorroeren. Als het flink wat vocht los komt uit de tomaten voeg je het vlees, de bacon, limoensap en eventueel een kop water toe.
Breng het aan de kook onder regelmatig roeren. Als het kookt zet je het vuur lager totdat het pruttelt. Dit laat je zeker 2 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Het belangrijkste is namelijk dat je vlees boterzacht word. Het kan dus gerust een uur langer worden.
Als je denkt dat je vlees bijna lekker zacht is haal je deksel van de pan zodat er wat vocht verdampt en de saus lekker indikt. Mocht het nu heel vochtig blijven kan je met maizena o.i.d
het een beetje binden.
Op het laatst voeg je de bonen toe en deze laat je een paar minuten mee pruttelen (NIET KOKEN). Als je dat te lang doet vallen je bonen uit elkaar en word het een melig geheel.
Heerlijk met bloem tortilla’s of gekookte aardappelen en natuurlijk verse guacamole.
Tip:
Als je het wilt invriezen moet je de bonen niet toevoegen. Deze vallen namelijk uit mekaar door het vriezen en krijg je na het opwarmen een melig prutje. Niet lekker.
Gewoon de vlees saus invriezen en als je het ontdooit eerst dit opwarmen en dan pas op het eind de bonen even een paar minuten mee laten pruttelen.
Let op met de jalapeño. Proef ze even voordat je ze toevoegt. Ze kunnen nogal verschillen in sterkte. Chili moet wel een lekkere kick hebben.
Bereidingstijd: 180
minuten
Bereiding: Stoven
Personen: 8
Type: Hoofdgerecht
Land: USA (zuiden) / Mexico
Geef een reactie