Polenta frietjes

Polenta friet

Mevrouw Proeven vind polenta lekker maar Meneer Proeven krijgt al jaren de sneer dat hij geen polenta lust en dat we het dus nooit eten. Dat is wel een beetje waar, want gewoon zo’n kleffe polenta massa vind ik ook niet echt top. Dat moet toch ook anders kunnen.
polenta-friet-ingredienten
Zag ik dus laatst polenta friet voorbij komen en dacht… dat is misschien de gulden midden weg. Ik heb daar iets moois bijgesnuffeld in de vorm van gebraden duif en nu maar hopen dat het goed uitpakt.
Hieronder de frietjes.

Ingredienten:
125 gram polenta
1/2 liter melk
45 gram vers geraspte parmesaan
5 cl olijfolie
2 el fijngehakte platte peterselie
Frituurpan met goede blanke olie of koekenpan
Zout en peper

Bereidingswijze:

1/2 liter melk in een pan doen met lekker wat zout en dit aan de kook brengen.
Beetje bij beetje de polenta er door heen roeren. Let op dat je het ook echt beetje bij beetje doet want anders gaat het klonteren. Steeds goed blijven roeren.
polenta-friet-bljiven-roeren
De kooktijd kan per fabrikant verschillen dus even goed het pak lezen. Je kan wel ongeveer zien dat de polenta gaar is. als deze namelijk van de wand van de pan loskomt is wel een teken dat het gaar is.

Neem de pan van het vuur weg en doe er olijfolie, gehakte peterselie en de geraspte parmesaankaas bij. Goed blijven roeren tot het een mooie gelijkmatige massa word.
Neem een bakplaat of iets anders groot en plats. Leg daar een vel bakpapier in en giet de polenta erop. Met een lepel of spatel de polenta uitsrijken tot een dikte van ongeveer een centimeter.
Dit met een plasticfolie afdekken en zekere 2 a 3 uur laten afkoelen. Je kan het natuurlijk ook een dag ofzo van te voren maken.

De polenta plak omkeren op een snijplank en er mooie frieten van 3 a 4 centimeter lang van snijden
Pan of frituurvet opwarmen en de frietjes goudbruin bakken. Als ze boven komen drijven zijn ze klaar.
Leg ze op een bord met keukenpaier om ze een beetje uit te laten lekken.

Voor variatie kan je ook pesto o.i.d. door de polenta mengen tijdens het koken.

Voor: 4 personen
Tijd: 180 minuten
Herkomst: Italie
Soort: Bijgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *