vers gerookte zalm

Vers gerookte zalm met salade

Ik zag van de week bij de die blauw witte grootgrutter een mooie aanbieding. Mooie moten en zijde zalm. Normaliter koop ik mijn vis niet zo snel bij de grootgrutter, maar deze zagen er mooi uit. Dus we gaan vers gerookte zalm met salade maken en meteen het juiste moment om weer eens de rookoven van de plank te trekken. Als je een rookoven hebt is het eigenlijk niet zo moeijlijk. Je doet een beetje groffe peper en grof zout op de zijde (vel naar beneden) en een paar partjes limoen en smeert het geheel in met goede olijfolie.

zalm

Dan tussen de 20 en 30 minuten in de rookoven. Dit keer heb ik kersenhout snippers gebruikt.
Het resultaat was weer heerlijk. We hebben er een simpele salade van rucola,pecorino,croutons en yoghurt dressing en gebakken kriel aardappeltjes bij gegeten.

opbord
Het geheel begeleidt door een mooie witte wijn, de Elegido van Bordega Norton.
Simpel en lekker dus

Opmerkingen

 • Pim de Haan

  op wat voor temperatuur moet de rookoven zijn en wat is de kern temperatuur als hij klaar is ?
  klink namelijk erg lekker en heb net een rookoventje aangeschaft en dus prima om voor de eerste keer te roken ­čÖé

  groet Pim

 • Ik zou je niet durven vertellen wat voor kern temperatuur de rookoven heeft dan wel moet hebben. Ik kan geen temperatuur instellen in mijn rookoven. Die van ons gaat op het vuur of gasfornuis. Zodra er rookontwikkeling is doe ik de deksel erop. Ligt er dus denk ik aan wat voor rookoven je hebt. Heb je er geen boekje bij gehad met wat minimale instructies ?

 • Pim de Haan

  heb een simpel tafel rookoventje met 2 spiritus brandertjes van rookoven.com gekocht.
  zat alleen een gebruiksaanwijzing bij maar heb het nog eens opgezocht een las dat als de kern van de vis een temp van 72,5 graden bereikt heeft dat dan alle bacteri├źn zijn gedood.

  nu ik toch aan het typen kan je me een goede olijfolie aanraden ?.

 • voor alles geld als het boven de 72 graden is is het in ieder geval safe.
  Wat betreft de olijfolie, Wij gaan meestal voor een mooie biologische, maar je moet even opletten wat de olie qua temperatuur aankan. Voor dit gerecht maakt het niet zo gek veel uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *