Pompoenchutney

Zoals wellicht bekend zijn wij sinds een aantal jaren de gelukkige bezitters van een moestuin. Superleuk maar er is toch ook wel een nadeel, als iets aanslaat is het ook meteen veel…….Kilo’s bonen, een stuk of 15 grote pompoenen, eindeloos veel knoflook en ga zo maar door. Dus de vriezer en de weckpot worden uiteindelijk je beste vriend, en natuurlijk alle familie, collega’s en buren die gevraagd en ongevraagd vanalles cadeau krijgen. Goed die pompoenen, wij hadden een echte soeppompoen gekweekt, dus groot en redelijk vochtig. Fantastische soep maar op gegeven moment wil je wel iets anders, chutney maken dus.

Ingrediƫnten:

  • 2 rode uien
  • 1 sjalot
  • 1 kilo pompoen (gewogen zonder schil en pitjes)
  • geraspte verse gember
  • 2 rode pepers
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • 500 milliliter (goede) azijn
  • 200 gram rietsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram geleisuiker

Bereidingswijze:

Snipper de uien, sjalot en de rode peper, snijd de pompoen in stukken. Rasp de gember, een goede tip is de gember geschild invriezen, dan raspt deze een stuk fijner (en natuurlijk af en toe een nieuw raspje kopen, die worden namelijk bot). Fruit de ui en sjalot in een scheutje olijfolie, als deze een beetje gaan kleuren voeg je de ras el hanout toe. Verwarm de kruiden even op laag vuur, ze worden dan een soort van wakker en smaken veel beter. Voeg de pompoen, de rode peper en de gember toe en bak heel even mee. Hierna volgt de azijn (nee mensen niet die keukenazijn gebruiken maar een mooie azijn), de rietsuiker en 1 theelepel zout (die andere theelepel zout kan eventueel later, eerst even proeven). Laat dit een half uurtje sudderen op laag vuur. Proeven, eventueel zout erbij en de geleisuiker toevoegen. Laat dit weer een kwartiertje sudderen, roer af en toe. Afhankelijk van je smaak kun je de chutney pureren met de staafmixer, dit is praktischer bij bijvoorbeeld een toastje met kaas.

Bewaar de chutney in meerdere kleine potjes of bakjes, de chutney kan ook prima ingevroren worden.

Fijn wijntje erbij, stokbroodje met kaas en genieten maar !

 


 

Pompoenchutney

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoenchutney
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

drie × vier =