vegetarische risotto met verse spinazie

Zoals jullie allemaal wel weten zijn we niet bepaald vegetarisch aangelegd, sterker nog …we houden wel van een lekker stukkie (eerlijk) vlees. Maar moeten we er niet eens allemaal over nadenken of al die kiloknallers en ophokvarkens wel zo’n goed idee zijn ???? Aan de andere kant is er het eeuwigdurende verhaal rondom de teelt van soja, google er maar eens op en lees dat er kostbare natuurgronden worden vernield, sprake is van kinder- en slavenarbeid en genetische modificatie van het gewas. Hmmmm ook niet echt aantrekkelijk dus.

Maar wat eet je dan als je eens een dagje zonder vlees wilt. Nou…… deze  vegetarische risotto met verse spinazie!

Ingredienten:

  • 150 gr risottorijst,
  • 750 ml bouillon (vers of uit een potje maakt niet zoveel uit);
  • Knoflook en uitje (sjalotje) naar smaak;
  • Eventueel witte wijn;
  • Ong. 300 gram verse (wilde) spinazie;
  • Pijnboompitten;
  • Geraspte kaas (welke je lekker vindt, grana pardano of Parmezaan gaat wel het best, krijg je niet van die lelijke draden);
  • Klontje (room)boter;
  • 2 eieren + scheutje melk.

Bereidingswijze:

Kook het water voor de bouillon en voeg de bouillonpoeder of blokje toe of verwarm de verse bouillon, hou de bouillon tijdens het maken van de risotto warm;

Verwarm de oven voor op 80 graden.

Kluts de eitjes met een scheutje melk en zout en peper naar smaak, bak hiervan een omelet maar laat deze niet helemaal gaar worden (dus nog vochtig). Leg de omelet in een vuurvast bakje of schaaltje en dek af met alufolie en zet in de oven. (dan heb je je handen vrij voor de risotto). Zet je dinerborden ook in de oven om voor te verwarmen.

Bak (in dezelfde koekenpan) de pijnboompitjes tot ze mooi goudbruin zijn, zet apart.

Neem een (braad)pan met een goede dikke bodem en verhit hierin een scheutje olijfolie.

Fruit het uitje tot dit begint te kleuren en voeg de knoflook toe.

Blus het geheel af met een scheut witte wijn (wil of mag je niet drinken doe je dat met bouillon);

Voeg in een keer de rijst toe;

“Bak” de rijst aan totdat deze begint te glanzen;

Voeg dan de eerste volle soeplepel met bouillon toe en zorg dat je rijst constant zachtjes blijft koken;

Voeg de volgende soeplepel bouillon toe als het vocht bijna verdampt is (niet droog laten koken);

Herhaal dit tot je risotto gaar is en lekker smeuïg. (Gaar controleer je door te proeven, er mogen geen harde stukjes inzitten en door een korrel tussen je nagels kapot te drukken, hier mogen geen helderwitte stukjes meer inzitten);

Als je risotto gaar is en goed warm voeg je de spinazie toe, afhankelijk van je pan draai je het vuur uit of lager;

Goed doorroeren;

Klontje (room)boter en geraspte kaas toevoegen;

Snijd je omelet in reepjes.

Schep een royale lepel risotto op het warme bord, de omeletreepjes bovenop en wat pijnboompitjes. Eventueel nog wat extra geraspte kaas en klaar. Als je nog wat verse kruiden hebt, bijvoorbeeld platte peterselie, basilicum of bieslook snipper je die en doe je die er ook overheen, staat zo mooi 😉

Update……de buurman in onze moestuin kweekt met wisselend succes allerhande bonen, zo ook tuinbonen. Nou begin ik onmiddellijk te griezelen bij de herinnering aan die grijze bonen met spekjes van “vroeger” maar……..als je de tuinbonen dopt, dus de grijze bonen uit de peul halen en een minuutje of 5 kookt en hierna de grijze schil verwijdert (wel eerst laten afkoelen he…), houd je kleine groene (dubbelgedopte) boontjes over die in plaats van de spinazie heerlijk zijn in dit recept.

 


Bereidingstijd: 45 minuten
Type: vegetarisch hoofdgerecht
Seizoen: lente
Land: Italie

vegetarische risotto met verse spinazie

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
vegetarische risotto met verse spinazie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

About the author: Mevrouw Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

veertien + 4 =