Aberdeen Angus ribstuk met selderij

Ingredienten:
1 Aberdeen Angus tussenribstuk van 900 gram (zonder been)
1 mooie bleekselderij
1 ui
1 grote wortel
10 peterseliestengels
Boter
1 takje tijm
1 blad laurier
4 dl kalfsfond
Peper
Zout
1 el whisky
1 el gehakte peterselie

Bereidingswijze:
Maak met een scherp mes inkepingen in het vlies en vet rond het tussenribstuk, zodat het vlees niet opkrult bij het bakken
Houd het vlees op kamertemperatuur
Maak alle stengels van de bleekselderij los en spoel ze
Schraap de vezels weg met een dunschillertje
Snijd de stengels op 6 cm lengte en blancheer ze in lichtgezouten water
Spoel de selderij en laat hem uitlekken
Snijd de ui, de wortel en de peterseliestengels in zeer kleine blokjes
Stoof ze in een noot boter in een ovenbestendige pot met deksel en plaats er de stukken selder op
Voeg de tijm, de laurier en de kalfsfond toe
Kook op en dek af met een blad huishoudpapier en deksel
Braiseer in een matig warme oven ongeveer 12 tot 15 minuten
Haal de selderij uit de pot en houd hem warm
Gebruik het braiseervocht om de saus van het vlees af te werken, zeef het niet, maar verwijder wel de tijm en de laurier
Kruid het tussenribstuk met peper en bak het aan beide zijden in een grote noot boter
Verminder het vuur en bak het vlees nog 4 minuten aan elke zijde
Neem het vlees uit de pan en kruid met zout
Verwijder het bakvet uit de pan en maak de bakresten los met whisky en met het selderbraiseervocht
Kook door tot sausdikte en controleer de kruiding
Roer een nootje boter en de gehakte peterselie door de saus
Laat het vlees eventjes rusten na het bakken, er is dan minder sapverlies bij het aansnijden en de smaak is voller
Snijd het vlees schuin in plakken en schik het op de selder
Giet er de saus rond, de selderij moet zichtbaar blijven
Serveer enkele plakjes per persoon en geef er natuuraardappelen of gebakken aardappelnootjes bij

Bereidingstijd: 60
Voor: 4 personen.
Bereiding: Braden (oven)
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Engels
Type: Vlees
Seizoen: N.V.T.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.