Citroen schuimtaart

Ingredienten:
voor het deeg:
350 gram bloem.
beetje zout.
4 theel. witte basterdsuiker.
150 gram boter.
2 eierdooiers (geen eiwit).
2-3 eetl. koud water.

voor de vulling:
3 eetl. maizena.
1.5 dl water.
geraspte schil en sap van 2 citroenen.
75 gram witte basterssuiker.
2 eierdooiers(geen eiwit).

voor bovenop de taart:
2 eiwitten.
100 gram poedersuiker.

Bereidingswijze:
Maak het deeg als volgt: zeef de bloem en zout in een beslagkom en roer er de suiker door.
Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed alles met de vingertoppen door elkaar tot een kruimelig geheel.
Vermeng de eierdooiers met twee eetl. koud water en roer dit door het droge mengsel met een pannekoekmes, tot een samenhangend geheel.
Voeg indien nodig nog een weinig water toe.
Vorm van het deeg een bal, wikkel deze in aluminium folie en laat hem in de koelkast 30 minuten rusten.
Rol het koude deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot een cirkel en bekleed hiermee een vlaaivorm van ca. 24 cm. doorsnee.
Prik gaatjes in de bodem en leg het deeg nog eens 15 minuten in de koelkast.
Bak daarna de taart in een warme oven (190ºC) gedurende 25-30 minuten.
Haal de vlaaivorm uit de oven en laat de taartbodem op een rooster afkoelen, tot het gebak stevig aanvoelt.
Neem de taartbodem uit de vorm of laat hem er in.
Maak de vulling als volgt: vermeng de maizena en het water in een pan.
Voeg citroenrasp en sap toe (u moet ongeveer 1.5 dl vocht totaal hebben) en breng dit, al roerend met een houten lepel, langzaam aan de kook.
Laat het zachtjes doorkoken tot het mengsel dik wordt.
Neem de pan van het vuur en roer de suiker erdoor.
Laat het enigzins redelijk afkoelen en klop er dan de eierdooiers door.
Schenk dit mengsel in de gebakken taartbodem.
Klop nu de eiwitten in een zeer schone en vetvrije kom stijf met een mixer of garde.
Klop er dan 1 eetlepel poedersuiker door en schep er vervolgens voorzichtig de rest van de suiker door, terwijl u een beetje suiker achterhoudt om er later over te strooien.
Zorg er vooral voor dat dit eiwitmengsel niet te dun wordt.
Schep of liever spuit het schuim op de citroenvulling en strooi er de achtergehouden poedersuiker over.
Zet de taart op een ingevette bakplaat of als u hem in de vorm gehouden heeft, op een rooster en bak haar in een matig warme oven (140ºC) gedurende 30 tot 40 minuten, tot het schuim goudbruin is.

Bereidingstijd: 120
Voor: 8 personen.
Bereiding: Bakken (oven)
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Type: Gebak
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *