focaccia

Focaccia

Heb je wel eens naar ‘Heel Holland Bakt’ gekeken. Heerlijk oubollig in Old English style. Leuk programma, al die ploeterende amateur bakkers die in mijn ogen echt heel goed kunnen bakken. Ik kan het ze niet na doen gok ik.
focaccia-bloem

In een van de andere afleveringen moeten ze brood bakken, waaronder een focaccia. Zag er allemaal goed uit, al die verschillende recepten. Mevr. Proeven was op de site van heel Holland bakt wezen kijken en kwam tot de schokkende conclusie dat het eerste focaccia recept wat ze bekeek niet goed was, althans niet goed opgeschreven. 75 ml water op 250 gr bloem kan gewoon niet goed zijn. Dat moet minimaal 2x zoveel zijn.

Dat bleek gelukkig ook uit de bereidingswijze. Je moest de gist met de 75 ml water oplossen en later in het recept het resterende water toevoegen ??? welk resterende water… Beetje jammer dat met al het geld dat de publieke krijgt ze het niet eens voor elkaar krijgen om een dergelijk recept fatsoenlijk op de site krijgen.
focaccia-deeg-kneden

Maar goed wij hebben het recept van Matthieu opgepakt en naast ons eigen recept voor focaccia gelegd en daar 1 recept van gemaakt.

Ingrediënten:

  • 2 tl kristalsuiker
  • 42 gr verse gist (1 pakje van de jumbo)
  • 350 ml lauwwarm water (40 graden)
  • 500 gr tarwe bloem (vers van de molen)
  • 4 gr zout
  • goede olijfolie
  • paar takjes fijngehakte rozemarijn
  • grof zeezout
  • gedroogde knoflook

 

Bereidingswijze:

Meng de gist, suiker en 150 ml water in een kom goed door elkaar zodat de gist helemaal oplost. Dit laat je staan tot het begint te schuimen. Dat zal ongeveer zo’n 10 minuten duren.
focaccia-oplossen-gist

Doe de bloem op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje voor het gistwater. Doe de 4 gr zout erbij. Giet nu het gistwater in het midden en roer met een paar vingers rondjes zodat er steeds een beetje bloem van de rand in het water komt.

Herhaal dit tot je een mooi soepel, zacht en elastisch deeg heb. Kneed ongeveer een minuut of 10 goed door. Maak een bol en leg deze in een kom en giet er flink wat olijfolie overheen.

Schud de kom ff goed om zodat de olie aan alle kanten van de deegbal terecht komt. Afdekken met een vochtige doek en laat het ongeveer 30 minuten rijzen of totdat het 2x in volume heeft toegenomen.

In de tussentijd neem je de plakjes zwarte olijven, rozemarijn en gedroogde knoflook en roer deze samen met wat olijfolie door elkaar in een kommetje.

Kneed de luchtige bal weer even goed door op een met bloem bestrooide aanrecht, zodat de meeste lucht eruit is. Met een deegroller rol je het uit tot een grote plak die in je met bakpapier beklede bakplaat past. Smeer er weer een beetje olijfolie over en laat weer voor ongeveer 15 minuten rijzen. Verwarm je oven voor op 240 (boven en onder warmte).

Na het rijzen verdeel je het olijvenmengsel over het deeg en drukt de schijfjes olijf in het deeg. Maak ook wat kuiltjes in het deeg.

Giet er als laatste flink wat olijfolie overheen en schud de bakplaat even door elkaar zodat de olie niet alleen in de kuiltjes blijft staan.

In ongeveer 20/25 minuten afbakken. Het blijft wel een beetje opletten, dus regelmatig even kijken.

Nu een wijntje en wat kaas bij het brood en smullen maar.

Lekker voor de luie zondagmiddag zeg maar.

 

Tijd: 90 minuten

Land: Italië

Soort: brood / bijgerecht

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Focaccia
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *