vloeibare rook

Vloeibare Rook

Vloeibare Rook ??

Ik mag wel zeggen dat ik niet snel ergens van opkijk als het om culinair gebied gaat. Dingen als bloemen eten en gefrituurde mieren hersenen zijn mij niet vreemd. Kwam ik van de week een recept tegen voor een mooie BBQ saus met Laphroaiq, dat is een whisky voor mensen die die taal niet machtig zijn ;). De naam van het recept zal je niet verbazen,The Official Laphroaig BBQ Sauce… heel origineel inderdaad. Anyway’s het leek mij als whisky liefhebber en zeker Laphroaiq lover een uitstekend recept.

vloeibare rook

vloeibare rook

Ik scan even snel de ingrediënten en kom de volgende regel tegen. “1 1/2 teaspoon liquid smoke (available at any good home brew/distillation shop)”. AAhh daar moeten ze op een grappige manier de Laphroaig mee bedoelen. Mevr. Proeven staat verderop en ik zeg.. kijk dat omschrijven ze grappig zeg. Ze komt aanlopen, werpt 0,0001 seconden een blik op het recept en snerkt in mijn oor ‘je moet goed lezen‘. ???

De whisky zelf stond al genoemd een paar regels erboven. Raarrrr. What de F.. is dan vloeibare rook. De culinaire Sherlock Holmes in me word direct wakker en verteld me dat ik moet gaan googlen. Daar had ik verbazingwekkend snel antwoord op gevonden.

Een beetje wiki:
Vloeibare rook is een substantie geproduceerd van rook die door een buis van een ontbrandings kamer gevuld met houtsnippers gecondenseerd word. In de condensor koelt de rook af en vormt een vloeibare substantie vermengt met water. Vloeibare rook wordt gebruikt om te conserveren en als smaakmaker.
vloeibare_rook_process

Nu komt het leuke… De Europese Voedsel en Waren autoriteit (EFSA) heeft uitgezocht dat veel vloeibare rook producten genotoxisch zijn. Giftig dus voor je genen waardoor je kanker kan krijgen. Dat zet je wel even aan het denken toch.

Na talloze discussies op het web op diverse fora voor culifreaks zoals ik zelf heb ik besloten het toch maar niet te gaan gebruiken.

Eigenlijk hield ik er een zeer onbevredigd gevoel aan over, want ik had mijn zinnen gezet op ribbetjes met rooksmaak.
PLING…(geluid van een lampje boven mijn hoofd).
Ik heb toch een rookoven, dus waarom niet het recept voor de spare ribs aanpassen en de rookoven erin betrekken. Dat pakte goed uit zeg… my got wat waren de ribbetjes lekker zeg.

Wat hebben we gedaan.
Dit recept hebben we gebruikt en i.p.v. de ribs koud te marineren hebben we de ribbetjes met de rub/marinade een half uur in de rookoven gedaan en daarna in de oven. Als Rub hebben we Juanita’s dry rub gebruikt
Het half uur dat we in de rookoven hebben gebruikt hebben we van de tijd van de oven afgedaan. Echt een aanrader.. wat een heerlijk zoete rooksmaak.
De houtmot die we gebruikt hebben waren pecan omdat we dachten dat die de sterkste smaak af zou geven.

Owja.. het originele recept voor de Laphroaiq style BBQ saus vind je hier.

Opmerkingen

  • Inge Koster

    Goededag,
    Ik heb een hele tijd geleden de bbq saus gemaakt via het recept dat ik op internet heb gevonden. Nu zie ik de link in jouw bericht staan. Heb jij heel toevallig het recept opgeschreven want de link doet het niet meer. Nergens kan ik het goed recept meer vinden van deze bbq saus met Laphroiag en vloeibare rook die beviel zo goed. Maar ik was het dus vergeten op te schrijven. Dacht ach het staat toch op internet maar nu niet meer dus??
    Vriendelijke groet, Inge Koster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *