Gevuld speculaas
Heerlijk toch een warm stuk gevuld speculaas bij de koffie of chocomelk rondom de donkere feestdagen. Je kan het overal wel kopen, de een wat lekkerder dan de ander.
Meestal ligt dat aan de kwaliteit van het amandelspijs.. misschien zijn er witte bonen gebruikt i.p.v. amandelen, maar dan mag het eigenlijk geen amandelspijs heten. Kan ook zijn dat er maar een beetje amandelen zijn gebruikt en de rest bonen.
Dus waarom niet zelf gevuld speculaas maken?. Ik hoor je al weer denken, dat is toch veel te veel werk… Misschien wel, maar het is wel leuk om het helemaal van scratch te maken, dus inclusief de echte amandelspijs. Wij hebben het gevuld speculaas in de vorm van een taartje gemaakt.
**Tipje..
Koop geen amandel snippers maar een zak hele amandelen en maal deze zelf in je keukenmachine, dat is veel goedkoper dan snippers kopen. Bij de meeste noten kramen op de markt kun je dit wel krijgen.
Ingredienten:
Voor de speculaas:
- 20 gr speculaas kruiden of mixed spices
- 500 gr bloem
- 250 gr roomboter
- 300 gr licht bruine basterdsuiker
- 50 gr melk
- 15 gr bakpoeder
Voor de amandelspijs:
- 250 gr suiker
- 250 gr gemalen amandelen (of kant en klare snippers)
- 1 eiwit
- 1 ei
extra:
- 1 ei voor het smeren
- 2 vlaaivormen van 25 a 30 cm (het beste zijn die met die losse bodems)
- beetje bloem voor het bestuiven
- 30 amandelen
Bereidingswijze:
De Speculaas:
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin melk, bakpoeder, speculaas kruiden, basterdsuiker en boter met elkaar.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Het lijkt in het begin misschien dat het nooit allemaal aan elkaar gaat plakken maar wees niet bang, het komt goed.
Druk het deeg plat, pak het in plasticfolie en laat het deeg goed opstijven in de koelkast.
Ondertussen ga je de amandelspijs maken.
Het Amandelspijs:
Maal de amandelen in een keukenmachine fijn met de suiker. Zorg dat het een beetje op zand lijkt en voeg dan pas het ei en het eiwit toe. Kneed goed door tot het smeuïg is en laat het spijs circa 15 minuten opstijven in de koelkast.
Het totaal plaatje:
Verwarm de oven voor op 175 ºC en kluts een ei.
Rol het deeg uit tot een plak met een dikte van ongeveer 1 cm. Snijd hier genoeg uit om de bodem inclusief de randen van de vlaaivorm(en) mee te bekleden. Smeer dit in met het geklutste ei.
Maak nu van de spijs ook een ronde plak die je dan op het deeg in de vorm legt. Smeer dit ook weer in met het ei en vergeet de bovenkant van de rand van het deeg niet.
Neem nu het deel van het deeg dat over is en rol hiervan een deksel voor de vlaai. Mag best een beetje dik zijn. Druk de randen goed op elkaar. Druk nu wat hele amandelen op de deksel als decoratie. Smeer dit geheel weer goed in met het geklutste ei.
Bak het speculaas in circa 45 minuten gaar. Zet de timer eerst op 35 minuten zodat je even kan kijken of het goed gaat zodat je aan het eind nog een beetje kan bijsturen.
Bereidingstijd: 2 uur
Voor: 15 personen
Bereiding: bakken
Type: gebak / koek / taart
Seizoen: winter
Speciaal: Kerst / Sinterklaas
Pingback: Appeltaart met Amandel - Proeven en Ruiken