Lamsbout Bordeaux

Ingredienten:
1lamsbout
125 gram boter
100 gram mie de pain
1 dl melk
500 gram mager spek
1 ui
500 gram meiraapjes
1 ei
2 teentjes knoflook
1 kilo wortels
1 blikje tomatenpuree
olie
7,5 dl bouillon
zout, peper
250 gram kalfsgehakt
lardeerspek
1 bouquet garni

Bereidingswijze:
Haal het been uit de bout zonder deze te openen. Laat de mie de pain weken in de melk. Schil de ui en hak die fijn. Snij de boter in stukjes. Doe het kalfsgehakt in een kom. Geef er de boter bij, de ui en het ei. Druk de mie de pain uit en voeg ook dit toe. Geef er zout en peper bij en meng alles zeer goed zodat er een homogeen mengsel ontstaat. Lardeer het vlees met het spek. Vul de bout met het mengesel. Bind hem aan beide kanten dicht. Verhit een dl olie in een pan en braadt hierin de bout aan alle kanten bruin. Leg hem dan in een andere pan en geef er het bouquet garni bij en de knoflook.
Giet er de bouillon over. Breng het aan de kook en schuif de pan dan in een oven van 200 graden C. Laat hem daar 2½ uur. Schil ondertussen de meiraapjes en de wortels. Was ze en snij ze in grove stukken. Snij het spek in stukjes van 1 cm en blancheer ze 5 minuten koken. Na een uur en 45 minuten voegen we het spek, de wortels en de meiraapjes bij de bout en laten het verder koken.
Leg de bout op een grote ovale voorverwarmde schaal en leg er het garnituur omheen. Houd de schaal warm. Reduceer het vocht voor de helft. Voeg er een blikje tomatenpuree bij. Laat weer even reduceren en breng de saus op smaak. Zeef ze en schenk ze in een sauskom. Serveer meteen.

Bereidingstijd: 180
Voor: 4 personen.
Bereiding: Stoven
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Franse
Type: Vlees
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *