Pizzadeeg

Voor ons het recept dat we gebruiken als we pizza maken.

Pizza

Ingrediënten:

Voor 6 tot 8 middelgrote, dunne pizzabodems

1 kilo wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo ‘00’ of 800 g wit broodmeel van harde tarwe of Italiaanse bloem tipo ‘00’, plus 200 g fijne semolina of tarwegries
• 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
• 2 zakjes van 7 g gedroogde gist
• 1 eetlepel rietsuiker
• 4 eetlepels extra vierge olijfolie
• 6,5 dl lauwwarm water

Bereidingswijze:
Dit is een fantastisch, betrouwbaar, alledaags pizzadeeg, dat je ook kunt gebruiken om brood van te bakken. Je kunt het het best van Italiaanse bloem tipo ‘00’ maken, die iets fijner is dan normale bloem en je deeg een prachtig gladde textuur geeft. Zoek naar deze bloem bij Italiaanse speciaalzaken en goede supermarkten. Als je wit meel voor brood gebruikt, moet het van harde tarwe gemalen zijn en veel gluten bevatten. Dat gluten maakt het deeg zo elastisch, en dat is precies wat je wilt. Meng er als je daar zin in hebt een beetje semolina door om het deeg wat extra kleur en smaak te geven.

Pizzadeeg kneden

Zeef de bloem en het zout op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Roer in een kan gist, suiker, olijfolie en water door elkaar, laat het mengsel een paar minuten staan en giet het daarna in het kuiltje in de bloem. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los en door de vloeistof. Ga hiermee door en neem steeds grotere hoeveelheden bloem tegelijk, tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en werk daarmee de rest van de bloem door de massa. Blijf kneden tot je een mooi glad en elastisch deeg hebt.

Leg de bal deeg in een grote, met bloem bestoven kom en stuif er ook nog wat bloem over. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur in een warme kamer staan, tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

Gerezen Pizzadeeg

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed en sla het deeg om de lucht eruit te drukken – dit noemen we het terugslaan van het deeg. Je kunt het nu meteen gebruiken of het verpakt in keukenfolie in de koelkast (of vriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Als je het direct gaat gebruiken, moet je het deeg in net zoveel ballen verdelen als je pizza’s wilt maken – de hoeveelheid deeg is genoeg voor zes tot acht middelgrote pizza’s.

Uitgerold pizza deeg

Qua timing is het een goed idee de pizza’s ongeveer 15 tot 20 minuten voor het bakken uit te rollen. Laat ze na het uitrollen zeker geen paar uur liggen. Mocht je nou toch een tijdje van tevoren willen beginnen, bewaar het rauwe deeg dan afgedekt met keukenfolie in de koelkast. Als je het deeg echter uit wilt rollen zodat je wat minder te doen hebt als je gasten er zijn, moet je het deeg tot min of meer ronde stukken van 0,5 centimeter dik uitrollen en die op iets grotere, met olijfolie ingevette en bloem bestoven stukken aluminiumfolie leggen. Je kunt ze op die manier opstapelen, met keukenfolie afdekken en in de koelkast leggen.

Dit is een recept van Jamie Oliver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *