Tagliatelle met vleessaus / Tagliatelle alla Bolognese

Tagliatelle met vleessaus / Tagliatelle alla Bolognese

Heerlijk weer eens verse tagliatelle met vleessaus. Tagliatelle alla Bolognese.
Echt een recept voor de zondag, het staat een lekker tijdje op het vuur en daardoor gaat je huis er zo heerlijk naar ruiken.

Tagliatella met vlees saus

Tagliatelle met vleessaus / Tagliatelle alla Bolognese

Ik vind de lucht van het aanbakken van het gehakt met de ui,tomaten,bleekselderij etc alleen al zo lekker ruiken.. mmmm.. dan loopt het water me meteen uit me mond.
Van de week hebben we gek genoeg bij de Lidl een paar mooie erfgoed tomaten gevonden. Mooie donkere kleur en roken erg lekker. Die nemen we mee zegt mevrouw proeven, en dan zie ik wel wat ik er mee ga doen. Vleessaus dus 😉
Af en toe roeren

Authentieke vleessaus uit Bologne of eigenlijk “Ragù Alla Bolognese” maak je altijd met tagliatelle en nooit met spaghetti !!. Waarom zul je je afvragen, deze saus is dusdanig dik dat ie niet aan spaghetti blijft zitten als je eet,en een dikkere pasta zoals tagliatelle en pappardelle of de geribbelde soorten pasta nodig heeft om aan te blijven plakken.
tagliatelle snijden
Deze saus is één van de grootste klassiekers van de Italiaanse keuken geworden. Bijna iedere familie in Italie maakt dit recept wat in de basis altijd hetzelfde is maar altijd een paar “geheime” ingredienten heeft zodat ie voor iedere familie of kok toch uniek is.

Voor de tagliatelle gebruik je het basis recept pasta en een pasta machine om de tagliatelle te maken, maar kan ook met de hand natuurlijk.

Het recept van de vleessaus vind je hieronder:

Ingredienten:

 • 1 ui
 • 2 wortels
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 tenen knoflook
 • 25 gram boter
 • 1 el olijfolie
 • 130 gram pancetta of ontbijtspek in dunne reepjes/blokjes
 • 250 gram rundergehakt
 • 250 gram varkengehakt
 • 120 ml droge witte wijn
 • 800 gram pomodori uit blik in stukjes (wij gebruiken 400 gr uit blik en 400 gr erfgoed tomaten)
 • 750 ml runderbouillon (minimaal 500 ml hiervan gebruiken)
 • 100 ml panna da cucina of kookroom
 • Parmesaanse kaas

Bereiding:
Hak alle verse groenten fijn.
Gehakte groenten voor de vleessaus
Verhit de olie en de boter in een grote braadpan tot het vet goed warm is, voeg de groenten en de pancetta toe en bak op middelhoog vuur onder regelmatig roeren 10 minuten, of tot de groenten gaar zijn geworden.

Voeg het gehakt toe, zet het vuur lager en bak het gehakt 10 minuten zachtjes, waarbij u het rul maakt met een houten lepel. Roer er zout en peper naar smaak door, voeg de wijn toe, en roer opnieuw. Laat 5 minuten zacht koken of totdat het vocht is ingekookt.

Voeg de tomaten uit blik en de verse tomaten toe, samen met 250 ml bouillon. Breng weer aan de kook. Roer de saus goed. Zet het vuur lager. Leg het deksel half op de pan en laat de saus 2 uur heel zachtjes koken. Wij gebruiken een pan van fissler, de country-saftomat (wat een naam). Maar het ideale aan deze pan is dat je de deksel erop kan doen en vocht in de saftomat op de deksel, deze druppelt dan langzaam het vocht in je gerecht. Roer af en toe en voeg meer bouillon toe als het vocht verdampt is.

fissler country-saftomat

fissler country-saftomat

Roer de room door de saus en laat hem zonder deksel nog 30 minuten heel zachtjes koken. Roer regelmatig. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de saus op smaak. Giet de gekookte pasta af en roer door de saus en dien op met parmezaanse kaas en een beetje gehakt peterselie.

Tagliatelle met vleessaus / Tagliatelle alla Bolognese

Samenvatting
recipe image
Receptnaam
Tagliatelle alla Bolognese
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *