Tikka saté
Uiteten bij de Indiër, heerlijk. Al die geuren en smaken en gezellig teuten over dat we echt de Taj Mahal nog eens willen zien, tuurlijk. Is dat nou moeilijk dat Indiaas koken, ja en nee. De meeste ingrediëntenlijsten zijn eindeloos en in sommige delen van het land lastiger te krijgen, je hebt echt wel een goede oosterse supermarkt nodig of moet bijvoorbeeld dichtbij Beverwijk wonen……..
Maar, dit is een hele lekkere en met relatief simpele ingrediënten.
Ingredienten:
- 750 gram stevige (witvis) filet;
- 1 ui;
- 4 tenen knoflook;
- 2 theelepels geraspte verse gember;
- 1 eetlepel garam massala;
- 3 (groene) kardemompeulen;
- 1 theelepel kurkuma (in het “ Conimexvak” ook bekend als koenjit);
- Flinke snuif gedroogde chilipepers;
- 2 theelepels gemalen koriander;
- 1 eetlepel tomatenpuree;
- 350 gram (dikke) yoghurt (bijvoorbeeld Turkse).;
- Satéprikkers.
Bereidingswijze:
Snijdt de filet in mooie reepjes of stukjes en doe in een schaal of bakje.
Zet de houten satéprikkers in het water.
Meng alle ingrediënten (behalve de yoghurt) in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg dan de yoghurt toe en maak er een geheel van.
Schep de yoghurtmarinade over de vis, dek goed af (met plasticfolie, niet met aluminiumfolie) en zet het geheel (minstens) 3 uur weg in de koelkast.
Verwarm de grill of de barbecue, de ovengrill moet op ongeveer 200 graden.
Rijg de vis aan de prikkers, doe dit een beetje in een zig zag manier, staat zo mooi.
Grill de vis in (ongeveer) 10 minuten gaar, blijf hier wel bij, het kan ineens heel snel gaan.
Dien de vis onmiddellijk op.
Voor het serveren kun je er partjes citroen en komkommer-raita bij geven. De komkommer-raita maak je als volgt: je raspt een halve komkommer (gewoon met schil en al), doet hier een paar scheppen dikke yoghurt bij en wat blaadjes fijngehakte munt. Husselen en klaar. Dit is overigens heel lekker bij allerlei Indiase gerechten, het is lekker fris bij al die kruiden en specerijen.
Bereidingstijd: 3,5 uur (inclusief marineren)
Bereiding: grillen
Type: hoofdgerecht
Land: India
Geef een reactie