Tulband
Ingredienten:
Beslag:150 g zachte boter -150 g suiker – 2
eieren – 2 eetlepels melk – 1 theelepel citroenaroma – 1 zakje
vanillesuiker – 1
theelepel zout – 150 g patentbloem – 3 theelepels bakpoeder.
Vuling: 150 g gewassen en gedroogde krenten en rozijnen – 25-50 g poedersuiker.
Bereidingswijze:
Vet de vorm – en zo nodig een klein
gekarteld vormpje, zorgvuldig in en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor
(150-175 graden gasstand: 2-3). Klop in een kom de boter met suiker zolang todat deze wit ziet en de
suiker bijna is opgelost. Voeg 2 keer 1 ei toe en klop telkens tot deze in het
beslag is opgenomen. Voeg melk, aroma, vanillesuiker en zout toe. Klop nog een
paar minuten door om lucht in het beslag te krijgen. Zeef in kleine hoeveelheden
de bloem met bakpoeder boven de kom en roer dit er telkens voorzichtig door. Rol
de krenten en rozijnen door wat bloem en voeg deze aan het beslag toe. Vul het
zandtaartvormpje voor tweederde en doe de rest van het beslag in de tulbandvorm.
Plaats de grote vorm op het rooster en zet het kleine ervoor. Schuif het rooster
op de middelste richel van de oven. Baktijd is 40-60 minuten. Neem na 30 minuten
bakken het kleine vormpje voorzichtig uit de oven. Controleer of de tulband gaar
is door in het midden een prikker te steken , deze moet er droog uit komen. Laat
de tulband eerst 10 minuten staan alvorens hem op een rooster te storten. Zet na
volledig afkoelen het kleine cakeje op de tulband en bestuif het geheel met
poedersuiker.
Bereidingstijd: 75
Voor: 10 personen.
Bereiding: Bakken (oven)
Gang: Bijgerecht
Keuken: Speciaal
Type: Gebak
Seizoen: Winter
Geef een reactie