Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

We hadden tussen kerst en oud en nieuw familie uitgenodigd om te komen eten, of eigenlijk zij hadden zichzelf uitgenodigd 😉 .
Maar goed je wilt dan wel er gezellig bij kunnen zitten en niet uren in de keuken. Mevr Proeven roept.. weet je wat… we maken als hoofdgerecht boeuf bourguignon.
Prima idee zeg ik. Ik print het recept wel even uit van de site, want die moeten we allang een keer erop gemaakt hebben en erop gezet. NIET DUS..

Bij deze het recept voor boeuf bourguignon.

Ingredienten:

  • 1 kilo Ierse riblappen in dobbelstenen
  • 25 gr boter
  • 250 gr spekreepjes
  • 1 runderschenkel met been
  • 2 uien fijngesneden
  • 1/2 fles volle rode wijn
  • 1 winterpeen in kleine blokjes
  • 2 el bloem
  • 380 ml wild of vleesfond
  • 1 potje zilveruitjes
  • 2 laurierblaadjes
  • wat takjes tijm
  • 1 teentje knoflook geplet
  • flinke snuf gedroogde gemalen chilipeper
  • 350 gr mooie stevige paddestoelen zoals chi-take of kastanjes

Bereidingswijze:

Boeuf Bourguignon
bourguignon-schenkel-vlees-uit-de-pan-nemen

In grote braad of stoofpan de boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met schuimspaan uit pan nemen en in het spekvet het
rundvlees rondom bruinbakken. Doe dit in kleine porties omdat het vlees bruin moet worden, en als je het ineens in de pan doet koelt deze te snel af en word je vlees niet mooi bruin.

Vlees uit pan nemen. De schenkel ook bruin bakken in dit vet en weer uit de pan nemen. In hetzelfde vet de ui en winterpeen zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken.
Wijn en fond toevoegen en aan de kook brengen, niet te hard.
Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Rundvlees, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen. Zilveruitjes erdoor scheppen.

Laurier, takjes rozemarijn en tijm met knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen.
Wij binden de rozemarijn,tijm en de laurier bij elkaar met keukentouw, zodat je het later goed kan terugvinden.
Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 2,5 a 3 uur laten sudderen. Laatste halfuur paddestoelen meestoven.
Vergeet niet af en toe om te scheppen.

Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen.
Schenkel uit pan nemen en wegdoen, althans wij doen dat omdat we het vlees van de schenkel te droog vinden.

Heerlijk met pastinaak puree.

Bereidingstijd: 200 minuten
Bereiding: stoven
Type: hoofdgerecht
Seizoen: winter

Deze diashow vereist JavaScript.

Summary
recipe image
Recipe Name
Boeuf Bourguignon
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

About the author: Mnr Proeven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

acht + vier =