Gebraden duif

Gebraden duif

Tijdje geleden bij de islamitische slager inkopen gedaan. Daar lagen ook duifjes in de vitrine en die heb ik toen meteen maar meegenomen.
Toen ik van de week de mostarda had gemaakt moest ik op zoek naar een gerecht wat daar lekker zou passen of andersom?…. Een gebraden duif leek me wel wat.
duif-compleet
Op het moment dat ik ze ging schoonmaken komt Mevrouw Proeven de keuken in en ziet de duifjes liggen en schreeuwt.. aaaaahhh zielig. Ik dus van.. zielig??.. hoezo dan.
Nou zegt ze, kijk nou de kopjes zitten er nog aan.. aaahhh. Ja de kopjes zaten er nog aan.. duuuhuu. Heb ze niet bij de grootgrutter gekocht op een mooi gefolied blauw bakje.
duif
Zo zie je maar dat duiven waar de kop aan blijft zitten als ze geslacht zijn zieliger zijn dan zonder kop?. Zal wel vrouwen logica zijn. 😉

We hebben dit gerecht dus gecombineerd met mostarda en polenta frietjes.

Ingredienten:
2 jonge duiven
4 grote uien
100 gr gepelde amandelen
1 el ghee
1 el olijfolie
2 el peterselie (gehakt )
1.5 tl saffraan
0,25 ltr water
zout en peper

Bereidingswijze:

De duiven goed schoonmaken en met papier droog deppen. Ze daarna met zout en de peper kruiden.
In een braadpan de olijfolie met de ghee verhitten en de duiven hierin braden en meteen daarna 2 fijn gesnipperde uien en 1 theelepel saffraan er aan toevoegen.
De duiven regelmatig keren, zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.  Het  vuur temperen en nog 5 minuten door laten pruttelen.  
Vervolgens het water en de amandelen erbij doen.
Aan de kook brengen en het ongeveer 30 minuten door laten pruttelen tot de duifjes gaar zijn.
Mocht het wat te droog worden, kan je er gerust nog wat water bij doen
Inmiddels de oven voorverwarmen op 200 graden.
Leg de gare duifjes op een ovenschaal en zet deze in de oven om een mooi korstje te krijgen.
Het vocht wat vrij komt kan je in de pan doen waar je de saus van gaat maken.
De saus wordt nu af gemaakt door het toevoegen van 2 grof gesnipperde uien, de halve theelepel saffraan en de peterselie.
Alles goed door roeren en door laten pruttelen tot dat de amandelen zacht zijn. De uien daarentegen niet helemaal zacht laten worden, een beetje knapperig is het lekkerst.
Op smaak brengen met wat zout.
Klaar zijn de duifjes.

Voor: 2 personen
Soort: Hoofdgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *