Winterse lasagne met pompoen
Pompoenen, je ziet ze nu overal, in de supermarkt, bij de groenteboer, op de markt en natuurlijk in de moestuin. Pompoen kun je op veel manieren gebruiken, soep, taartvulling, brood en in lasagne. Dus daar gaan we, winterse lasagne met pompoen.
Ingrediënten:
- een pompoen van ongeveer 2 kilo;
- 520 gram half om half gehakt;
- 250 gram lasagnevellen, uit de winkel of zelf gemaakt;
- 2 uien;
- 3 teentjes knoflook.
- verse gember;
- speculaaskruiden;
- 1 bakje ricotta;
- bechamelsaus (2x dit recept, zonder de uien en de kruiden);
- geraspte pecorino.
- 6 kastanjes.
Bereidingswijze:
Maak de bechamelsaus.
Schil de pompoen en haal de pitten en draden eruit, trek met de dunschiller lange linten van de pompoen (ongeveer 350 gram), deze leg je in een bak met koud water, snijd de rest van de pompoen in blokjes. Van deze blokjes heb je ongeveer 1 kilo nodig. Misschien heb je nu pompoen over, dit doe je in een pan, beetje bouillonpoeder of blokje erbij en een laagje water. Kook dit gaar, pureren met de staafmixer en in een bakje in de vriezer. Ideaal voor een snelle pompoensoep. Goed tot zover het uitstapje, terug naar de lasagne.
Pof de kastanjes in een droge koekenpan. Wanneer ze afgekoeld zijn pel je ze en snijd ze in kleine stukjes. Snij de uien en knoflook en fruit deze in een pak met een dikke bodem, rul het gehakt in dezelfde pan en als dit lekker warm begint te worden voeg je de blokjes pompoen en kastanje toe, voeg (ongeveer) een kopje water toe en laat zachtjes pruttelen. Breng dit mengsel op smaak met vers geraspte gember (schillen niet nodig) en een theelepel speculaaskruiden. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat dit rustig een poosje pruttelen. Ondertussen maakten wij de lasagnevellen.
Als de saus lekker van smaak is en de pompoen gaar kun je de lasagne gaan samenstellen, wij vinden het makkelijk om meteen wat extra te maken en in de vriezer te doen dus hebben (veel te veel) kleine ovenschalen. Heb je die niet laat je de lasagne een nacht afkoelen in de koelkast of buiten en dan kun je hem in porties snijden, in bakpapier rollen en in een diepvrieszakje en in de vriezer.
Verwarm de over voor op 180 graden hetelucht en maak je pompoenlinten droog.
Samenstellen: eerst een lekkere scheut olijfolie, dan een flinke lepel bechamelsaus, een laag pompoensaus, lasagnevellen en dan pompoenlinten en wat brokken ricotta, een lepel bechamel, een laag pompoensaus, lasagnevellen, pompoenlinten en ricotta…..Najah, je snapt hem verder wel. Als laatste eindig je met bechamel en hierover strooi je de pecorino (of een andere harde geraspte kaas, net wat je lekker vindt.
Afdekken met aluminiumfolie en in de oven schuiven, net onder het midden (kijk uit, je vorm is inmiddels wel warm). Ongeveer een uur onder de folie en daarna haal je de folie eraf. Hou de lasagne vanaf nu goed in de gaten, hij moet eruit als hij mooi bruin kleurt en begint te ” bubbelen” aan de zijkant. Tien minuutjes laten staan voordat je hem aansnijdt.
Bereidingstijd: 2,5 uur
Seizoen: herfst/winter
Personen: 8
Geef een reactie