Handgemaakte garganelli met verse rode pasta saus
Zoals je misschien al in de gaten hebt, wij maken regelmatig zelf verse pasta en pasta saus.
Deze keer maken we garganelli, een kleine opgerolde pasta. Deze lijkt sterk op penne, maar bij garganelli zie je duidelijk de flap of vouwranden terwijl penne een perfecte ronde vorm moet hebben.
Ingredienten:
Voor de saus:
- Flinke scheut olijfolie
- Een paar Ansjovisjes ( zout )
- 4 a 5 San Marzano tomaten
- 3 tenen Knoflook
- 220 gram gehakt (in ons geval zelf gedraaid)
- 1 Oer wortel ( maar mag ook een gewone zijn)
- Peper en zout
- Scheutje rode wijn
- 1 Ui
Voor de Pasta:
Het basis pasta recept
Overig:
- grano padano of parmesan
- Voor verwarmde diepe borden
Bereidingswijze:
De saus:
Snijd de tomaten, wortel en de ui in kleine blokjes.
De knoflook in mooi kleine plakjes of stukjes, dus niet persen. De knoflook pers mag je gerust weggooien.
De olijfolie , uien en de ansjovis rustig in een koekenpan opwarmen. Het mag niet te heet worden en zeker niet aanbranden, anders word je ansjovis bitter.
Je zal zien dat de ansjovis helemaal smelt.
Dan het gehakt, tomaten, wortel en de knoflook erbij doen en alles rustig opwarmen.
Je kan het het beste een uurtje of misschien nog langer heel rustig laten sudderen, maar zorg dat het vochtig blijft.
Je kan heel goed zien wanneer de saus klaar, dan gaat de olie bovenop drijven.
Om het af te maken doen wij er altijd op het laatst een scheutje rode wijn bij.
*tip
Als je eens een flesje rode wijn opentrekt en je komt er achter dat ie toch niet zo lekker is als je gehoopt had. Niet weggooien !!!. Kook deze een beetje in op laag vuur, maak eventueel een beetje op smaak met peper. zout en/of andere kruiden. Laat afkoelen en doe het dan in van die ijsblokjes zakjes. Hup in de vriezer en zo heb je altijd een “scheutje” rode wijn bij de hand. Handig voor sauzen en jus.
De Garganelli:
Maak het pasta deeg volgens het basis recept.
Rol de pasta uit tot een millimeter 2 a 3 dik. Maak stroken van 5 cm breed en verdeel deze ook weer in plakjes van 5 cm.
Voor het uitrollen gebruik ik de pasta machine maar je kan het ook met een deegroller doen.
Neem een potlood en neem een plakje deeg. Leg het potlood diagonaal op het plakje en klap de punt van het plakje over het potlood.
Rol nu het potlood over het plakje door met iedere hand het uiteinde van het potlood vooruit te rollen. Oefen vooral een beetje kracht uit zodat het rolletje dat je overhoud netjes in model blijft.
Je kan een oude boterschep gebruiken om ribbeltjes in je rolletje te krijgen. (wat origineel ook zo hoort )
Tik dan met de punt van het potlood op het werkblad en de garganelli zal eraf vallen. Leg de garganelli op een handoek met bloem. De garganelli moet minimaal 15 minuten drogen voordat je deze gaat koken, maar kan ook gerust een paar uur zijn.
Als je dan alles klaar hebt zet je een grote pan water op met flink wat zeezout. Als het kookt doe je de garganelli erin en laat deze 5 a 6 minuten koken, maar dat kan flink verschillen door verschil in dikte of het type bloem dat je gebruikt hebt. Regelmatig proeven dus. Laat het water niet te hard koken, hoe harder het water te keer gaat des te meer kans dat je de pasta beschadigd en dat zou zonde zijn na al dat harde werk.
Ondertussen zorg je dat ook je saus in een flinke pan warm is. Als de pasta gaar is giet je deze af maar zorg dat je wat water opvangt. Laat de pasta even uitlekken en doe dan de pasta in de pan met saus. Ik hoor je denken… in de saus ??. Ja in de saus. De Italiaan doet zijn pasta in de saus omdat dan de smaak en de saus goed met de pasta vermengt word. Niet zo als wij Nederlanders doen, de saus over de pasta waardoor je heel veel pasta eet zonder saus. Als de saus met de pasta nu te droog word, kan je wat van het water dat je hebt opgevangen gebruiken om het weer wat vloeibaarder te maken. Laat het geheel niet meer dan een paar minuten in de pan met vuur eronder, je pasta gaart namelijk door. Het is dus eigenlijk pasta mengen met saus en daarna direkt op de voorverwarmde borden.
Schep de pasta op borden en rasp er grano padano of parmesan over heen.
Buon Appetito. (uit recent onderzoek gebleken dat we dat niet zoveel meer zeggen)
En zoals altijd, niemand is feilloos. Heb je op of aanmerkingen, of gewoon een vraag. Stel deze gerust hieronder.
De hele impressie:
Geef een reactie