wan-tans

Wan Tans met varkensvlees

Een wan tan is een deeggerecht uit de Chinese keuken, het is een balletje vlees opgerold in deeg.

Een wantan wordt gemaakt als een deegballetje of noedel, en gevuld met gehakt vlees. De vulling bestaat typisch uit gehakt varkensvlees, soms ruw versneden garnaal, fijnversneden gember, fijnversneden ui, sesamolie en sojasaus. De vulling wordt normaal voorgegaard, vervolgens met het deeg omhuld, en dan in een mandje in een stoombad verder gaar gemaakt. Ze kunnen zo opgediend worden met rijst of noedels, of in een wan tan soep geserveerd worden.

Ingredienten:
1losgeklopt ei
1 liter kruidige kippebouillon
Voor het Wan Tan deeg:
2 theelepels bakpoeder
een snufje zout
1 losgeklopt ei
2 eetlepels water
Voor de vulling:
100 gram mager varkensgehakt
2 eetlepels gedroogde garnalen
sesamolie
2 eetlepels soyasaus
een halve kleine ui
Voor de garnering:
1 kleine Chinese kool
1 blik bamboescheuten (225 gram)
2 worteltjes
4 eetlepels droge sherry

wan-tans

wan-tans

Bereidingswijze:
Het deeg:
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar het losgeklopte ei en het water in, roer alles tot een stijf deeg. Keer de kom ondersteboven op een met bloem bestoven plank en kneed het deeg totdat het soepel is. Voorkom, door snel te werken, dat het deeg aan de plank gaat kleven. Gebruik niet te veel bloem. Verdeel het deeg in tweeën. Dek beide helften af met folie als u de vulling gaat maken.
Als u de vulling hebt gemaakt rolt u één helft heel dun uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een vierkante plak van 25 bij 25 cm. Hoe dunner hoe beter, maar er mogen geen gaten in het deeg komen. Snij de randen bij en snij de lap in 9 vierkantjes. Rol elk vierkantje weer uit tot een lapje van ongeveer 10 bij 10 cm.
De vulling:
Vermeng het varkensgehakt met de garnalen, een paar druppels sesamolie en de soyasaus. Snipper de halve ui heel fijn en vermeng ze goed met het gehaktmengsel.
Als u de deeglapjes al klaar hebt, kunt u nu met een theelepel een bergje van de vulling midden op elk deeglapje scheppen. Smeer dan de hoeken van het deeg in met wat losgeklopt ei. Vouw de tegenoverliggende hoeken van het deeg over de vulling naar elkaar toe en plak ze in het midden aan elkaar. Druk ook de randjes even tegen elkaar met de vingers. U kunt de Wan Tans wegzetten op een groot met bloem bestoven bord.
Het koken:
Giet de bouillon in de wok en breng het aan de kook. Draai dan het gas lager en laat telkens een paar Wan Tans 5 minuten koken. Zorg dat de bouillon niet te hard kookt, anders gaan de Wan Tans open en komt de vulling eruit.
Laatste fase:
Enkele bladeren van de kool met de hand afscheuren. De bamboescheuten eerst in stukken en dan in fijne reepjes snijden. Dan de worteltjes schoonkrabben en in kleine reepjes snijden. Laten de bouillon in de wok (nadat alle Wan Tans gekookt zijn) inkoken tot het vocht voor de helft is verdampt. Voeg dan de wortel, de bamboescheuten en wat sherry bij en laat het een minuut koken. Doe dan de kool erbij en zet het gas wat lager. Nu de Wan Tans nog 2 minuten hierin laten koken en dan serveren.

Bereidingstijd: 60
Voor: 4 personen.
Bereiding: Wokken
Gang: Bijgerecht
Keuken: Chinees
Type: Zuivel
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *