Forel in mierikswortelsaus

Ingredienten:
4 forellen
6 dl court bouillon
2 tl. mierikswortel
1 el. citroensap
1 tl. Dijonmosterd
1 1/4 dl. zure room
versgemalen zwarte peper
dungesneden radijsjes
schijfjes citroen
verse kruiden (kervel, dragon of bieslook)
julienne van slabladen
4 uien
bleekselderij
2 wortels
peterselie
3 takjes tijm
4 tenen knoflook
2 laurierbladen
3 1/2 dl. witte wijn
4 el. witte wijnazijn
5 zwarte peperkorrels, geplet

Bereidingswijze:
Spoel de forellen af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Doe de in dunne plakken gesneden ui, 3 stengels bleekselderij, wortels, 10 peterseliestengels met blad, tijm, knoflook en laurierbladen in een grote bouillonpan. Giet er 3 liter water bij, leg het deksel op de pan en breng het vocht aan de kook. Draai het vuur lager en laat het geheel met het deksel iets schuin op de pan een kwartier sudderen. Voeg de wijn, de azijn en de peperkorrels toe en laat de courtbouillon nog 15 minuten sudderen. Passeer de vloeistof door een fijne zeef in een kom of een schone pan voordat u hem gebruikt.

Giet 6 deciliter court bouillon in een grote, ondiepe steelpan en breng hem opnieuw aan de kook. Leg de forellen in een laag in de court-bouillon en zorg dat ze onder het vocht staan. Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de vissen 10 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de forellen in de bouillon afkoelen, desgewenst een nacht lang.

Maak de saus door de mierikswortel in een kommetje te mengen met het citroensap, de mosterd, de zure room en de peper. Giet de saus in een kom, dek die af en zet hem tot het moment van opdienen in de koelkast.

Doe de forellen uit de bouillon op een boven een schaal geplaatst groot rooster. Verwijder uiterst voorzichtig het vel van de bovenkant van elke vis. Garneer ze dan met de radijs, de verse kruiden en schijfjes citroen.

Leg de forellen op een grote dienschaal of individuele borden en schik er de sla-julienne omheen. Geef de mierikswortelsaus er apart bij.

Bereidingstijd: 40
Voor: 4 personen.
Bereiding: Pocheren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Type: Vis
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *