Pom

Ingredienten:
een zak Pom Tayer
6 middelgrote kipstukjes van de borst
een pond zoutvlees
een middelgrote ui
8 tot 10 verse tomaten
piccalilly
een blikje Chinese vruchten
anderhalf teentje knoflook
3 takjes selderij
2 kruidnagels
1 laurierblaadje
tomatenpuree
zout
zwarte peper
Ketjap Manis
witte natuurazijn
zonnebloemolie
margarine

Bereidingswijze:
Laat de Pom Tayer ontdooien terwijl het nog in de zak zit. Snij het zoutvlees in stukjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Kook het zoutvlees in een pan met ruim water. Was ondertussen de kip met warm water en azijn, en spoel de kip na met warm water en laat het goed uitlekken in een vergiet. Marineer de kip met zout, peper en Ketjap Manis. Daarna de kipstukken ligt bakken in een koekepan met olie of margarine.
Snij de ui in dunne ringen, snij de selderij, de tomaten in kleine stukjes en hak of snij de knoflook in kleine stukjes. Neem wat diverse Chinese vruchten uit het blik, waaronder gember, en snij deze kleine blokjes. Meng de gesneden vruchten en drie of vier eetlepels piccalilly met de reeds ontdooide Pom Tayer in een ruime, vuurvaste kom. Kijk ondertussen of het zoutvlees al gaar is geworden; zoniet vul dan eventueel het water aan en laat het langer koken (normale kooktijd is een uur).
Zet een wok op het vuur met daarin vier eetlepels zonnebloemolie. Laat de olie opwarmen en meng er dan een voor een de gesneden ui, en tomaten door. Laat de tomaten onder een deksel zacht worden. Giet, als de tomaten zacht zijn geworden, water toe aan de olie zodat er een jus ontstaat (niet te dik en niet te dun). Doe dan de kip en het zoutvlees in de tomatenjus. Voeg de knoflook, een halve eetlepel tomatenpuree, de kruidnagel en het laurierblad toe. Voeg dan naar smaak zout toe of wat Knorr Aromat poeder. Proef af en toe of de jus genoeg op smaak is. Laat de jus met inhoud een half uur pruttelen tot het niet meer te waterig is.
Haal de kip en het zoutvlees uit de jus. Giet de overgebleven jus met de Pom Tayer in de kom en roer het geheel goed om. Beboter het ovenblik met margarine. Giet de helft van het Pom-mengsel op de bodem van het blik. Verdeel daarover de kip en het zoutvlees. Giet dan daarover de andere helft van het Pom-mengsel. Strijk de bovenlaag egaal met een lepel. Snij 6 tot 8 dunne schijfjes margarine en verdeel ze over de bovenlaag.
Laat het geheel 2 uur lang verhitten in een voorverwarmde oven op 125 graden. Controleer om het half uur of het goed gaat. Als de bovenlaag een donker oranje kleur heeft dan is het gerecht klaar.

Bereidingstijd: 240
Voor: 7 personen.
Bereiding: Bakken (pan)
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Type: Vlees
Seizoen: N.V.T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *