Varkenshaasje met appel en paksoi

Ingredienten:
1 varkenshaasje, ca. 250 gram 1 kleine struik paksoi (Shanghai) 1 grote zachtzure appel, zoals goudrenet ca 3 eetlepels (zonnebloem)olie 1 eetlepel grof geraspte verse gemberwortel 1 ui, grof gesnipperd 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt 2 eetlepels lichte Chinese sojasaus 1 theelepel honing Zout 1 mespunt (Chinees) vijfkruidenpoeder zwarte peper uit de molen 1 eetlepel blank sesamzaad, licht geroosterd (droge koeken

Bereidingswijze:
Voorbereiding:
Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in plakken met een dikte van 3/4 cm. Snijd de paksoi, dwars, in vingerbrede repen. Schil de appel en snijd hem in 12 smalle parten. Neem de klokhuisdelen er uit weg.

Bereiding:
Verhit een wok en laat er 1 1/2 eetlepel olie door walsen. Voeg gemberwortel, ui en knoflook toe. Schep alles goed om. Schep er daarna de paksoi door en laat alles 5 minuten, onder voortdurend roeren en omscheppen, bakken. Voeg 2 deciliter kokend water, sojasaus en honing toe. Roer alles krachtig door. Leg het deksel op de wok.

Temper de warmtebron en laat alles 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg daarna zout en vijfkruidenpoeder toe. Schep alles nog enkele malen om. Laat alles dan nogmaals 5 minuten, zonder het deksel, sudderen tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid vocht is overgebleven.

Verhit intussen een grillpan of -plaat. Bestrijk pan of plaat met wat olie. Bestrijk ook het vlees aan weerszijden met een kwastje met olie. Rooster de plakjes vlees in ca. 4 minuten goudbruin en net gaar. Bestrooi de plakjes na het roosteren met wat zout en peper.

Bestrijk daarna de appelpartjes met wat olie. Rooster de partjes niet veel langer dan 1 minuut aan elke zijde.

Schep de paksoi met aanhangende saus in het midden op voorverwarmde borden. Schik de plakjes vlees en de appelparten er rondom. Sprenkel er eventueel nog wat van de saus van de paksoi over. Bestrooi de gerechten met sesamzaad. Geef er droog gekookte rijst apart bij.

Bereidingstijd: 25
Voor: 3 personen.
Bereiding: Wokken
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Type: Groente
Seizoen: N.V.T.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.